• De la an la an, bugetul localităţii creşte cu un milion de lei!

Puţine sunt localităţile din mediul rural care se pot lăuda, în prezent, cu atragerea de investitori, cu dezvoltarea urbanistică, cu creşterea calităţii vieţii locuitorilor lor. Prahova are comune care sunt în continuă dezvoltare, comune altădată aflate în coada clasamentelor de diferite tipuri, dar care au început şi continuă să aibă parte de un destin frumos.

Până acum câţiva ani, Brazi era considerată localitatea rurală cea mai bogată din ţară şi, implicit, din Prahova. Acum, pe urmele ei se află Ariceştii Rahtivani, Blejoi, dar şi comuna Păuleşti, acolo unde oamenii de afaceri au găsit infrastructura necesară pentru a dezvolta firme de renume, având la bază o colaborare bună cu autorităţile locale.
Păuleştiul se pregăteşte de noi investiţii. Pentru asta, autorităţile locale se luptă să asigure infrastructura necesară pentru a atrage oamenii de afaceri pe raza comunei şi a-i asigura pe aceştia – care, la rândul lor, creează sute de noi locuri de muncă pentru locuitorii din zonă – că această comună aflată în „coasta” Ploieştiului este un loc propice pentru dezvoltarea unor investiţii.
Actualul primar interimar al comunei Păuleşti, Sandu Tudor, care a preluat frâiele primăriei după regretabilul deces al fostului edil, Ion Drăguşin, explică: „De la an la an, bugetul comunei Păuleşti a crescut cu circa un milion de lei noi. Acum, în anul 2014, am ajuns la un buget propriu de 11 milioane de lei, care ne permite să efectuăm multe lucrări de extindere şi de modernizare a infrastructurii, precum şi demararea unor lucrări noi, care să vină în sprijinul locuitorilor şi să le dea posibilitatea să trăiască într-o comună aşa cum îşi doresc. De fapt, recent, în urma consultării populaţiei, realizată prin intermediul unui chestionar, îmbunătăţirea infrastructurii a fost prima dorinţă a locuitorilor din Păuleşti. De altfel, autoritatea locală a venit în în ultimii ani în întâmpinarea dorinţelor oamenilor. Şi aici aş vrea să vă spun că îmi pare rău că nu mai am posibilitatea de a merge pe teren, permanent, aşa cum o făceam când domnul Ion Drăguşin – cu care am făcut o echipă extraordinară – conducea Primăria Păuleşti. Însă dorinţele oamenilor sunt cunoscute, iar investiţiile pe care le-am dus la bun sfârşit în actualul mandat demonstrează că nu am stat cu mâinile în sân”.
Într-adevăr, de la alegerile locale din anul 2012, Păuleştiul a avut nevoie de extinderea reţelelor de apă şi de modernizarea drumurilor comunale, având în vedere avântul urbanistic pe care l-a cunoscut localitatea, în ultima perioadă. „Anual, se emit circa 200 de autorizaţii de construire pentru locuinţe şi cam tot atâtea autorizaţii pentru branşamentele la utilităţi. Pentru că există posibilitatea de extindere a zonei rezidenţiale, după ce în anul 2012 au fost incluse în intravilan circa 550 de hectare de teren, este nevoie şi de asigurarea celor necesare, a utilităţilor, pentru zonele locuite nou create. Astfel, a doua conductă magistrală a fost creată pentru aprovizionarea cu apă a celor patru sate componente ale comunei, respectiv Păuleşti, Găgeni, Cocoşeşti şi Păuleştii Noi, iar anul acesta sperăm să dispunem şi de noi rezervoare de apă de mare capacitate, pentru ca, în cazul unor avarii, oamenii să nu aibă de suferit din cauza lipsei apei potabile. De asemenea, am continuat modernizarea drumurilor comunale şi am creat infrastructura rutieră în zonele aflate în dezvoltare urbanistică. Şi pentru loturile de casă destinate tinerilor, care au fost atribuite, va fi necesară extinderea reţelelor de utilităţi, în toate locaţiile respective. Pe de altă parte, a fost deja semnat contractul pentru realizarea uneia dintre lucrările solicitate de cetăţenii comunei, respectiv repararea şi modernizarea trotuarelor din Păuleşti – Păuleştii Noi – Găgeni. Şi, dacă tot vorbim despre utilităţi, avem în vedere în viitorul apropiat realizarea reţelei de canalizare pentru satul Găgeni şi extinderea în Cocoşeşti, acolo unde, în prezent, este acoperită circa 40% din suprafaţă”, spune primarul interimar Sandu Tudor.

Investiţii în şcoli, recreere şi religie

Fonduri substanţiale au fost alocate, din bugetul local al comunei Păuleşti, şi la capitolul „Cultură, recreere şi religie”, precum şi pentru modernizarea unităţilor şcolare. Cea mai veche şcoală din localitate, din satul Păuleşti – construită în anul 1907 – prima, de altfel, înfiinţată pe raza comunei, are acum o nouă faţă, după ce a fost modernizată şi adusă la standardele normale pentru anul 2014. În plan, pentru acest an, sunt şi alte proiecte destinate infrastructurii şcolare, printre care se regăsesc corpuri noi de clădire la unităţile şcolare din satele Păuleşti şi Găgeni. Printre lucrările care au fost finalizate în ultimii doi ani se află, pe de altă parte, şi modernizarea interiorului Căminului Cultural Găgeni, care a fost o perioadă închiriat, însă acum poate fi folosit pentru diferite evenimente ale comunităţii. În satul Cocoşeşti, de asemenea, a fost recepţionată clădirea Sălii multifuncţionale, care urmează să fie inaugurată oficial. Nici infrastructura necesară activităţilor sportive nu a fost uitată, pentru că, pe lângă modernizarea bazei sportive din Păuleşti (unde s-au îmbunătăţit substanţial condiţiile, prin sisteme de încălzire, dar şi unul de irigaţii pentru teren şi modernizarea tribunei), în maximum o lună va fi gata şi miniterenul de fotbal din satul Găgeni. Şi terenurile de sport ale şcolilor din Păuleşti au intrat în reabilitare, cel al Şcolii Păuleşti fiind deja în curs, urmând să fie demarate lucrările şi la Şcoala Găgeni.
Primarul interimar al comunei Păuleşti, Sandu Tudor, ţine să menţioneze, printre investiţiile făcute în ultima perioadă, şi îmbunătăţirea condiţiilor la unităţile de cult de pe raza localităţii. Aproximativ 350.000 de lei au fost alocaţi pentru trei lucrări importante la bisericile din comună. La sfârşitul anului trecut, de exemplu, a fost finalizată capela Bisericii Păuleşti, anul acesta fiind încheiate lucrările şi la sala de evenimente a Bisericii Găgeni, precum şi montarea tâmplăriei PVC şi achitarea utilităţilor la biserica din Cocoşeşti.

Sute de noi locuri de muncă

Comuna Păuleşti este vizată, în continuare, de investitori. Pentru că dispune de infrastructura necesară demarării unor afaceri, localitatea va avea parte, în viitorul apropiat, de noi investitori, care vor crea, la o primă estimare, aproximativ 500 de locuri noi de muncă. În plus, şi previziunile financiare sunt favorabile, pentru că vor spori, astfel, încasările la bugetul local.
Pe raza localităţii îşi desfăşoară activitatea firme importante, care contribuie cu fonduri substanţiale la buget, societăţi de panificaţie, de confecţii textile, de asfalt şi materiale de construcţii. Nu este de neglijat nici „oferta” comunei Păuleşti pentru petrecerea timpului liber, aici fiind renumite cluburi şi restaurante de top, care le permit ploieştenilor să evadeze, la doi paşi de municipiu, într-o atmosferă aparte.
Violeta STOICA