Ana Maxim

Sute de oameni au venit, ieri, să ia apă sfinţită de la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ploieşti, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii – marcată în fiecare an, în ziua de vineri a Săptămânii Luminate. Ploieştenii s-au aşezat la coadă, în faţa butoiului cu apă adus de la Apa Nova, şi au aşteptat câteva ore momentul în care să poată lua agheasma. În jurul orei 11.00, preoţii au ieşit în faţa Catedralei şi au oficiat slujba de sfinţire a apei, apoi oamenii au putut să îşi umple sticlele. Deşi au fost pregătiţi circa 1.000 de litri de apă – adică o cantitate suficientă pentru toată lumea – câţiva ploieşteni s-au certat şi s-au îmbrâncit, alţii au sărit peste rând şi au fost admonestaţi de către cei care aşteptaseră la coadă.
Neînţelegeri s-au iscat şi ca urmare a faptului că persoanele care au asistat la slujbă au format a doua coadă, lângă butoiul cu apă sfinţită, în loc să se aşeze la rândul format iniţial. Asta, în ciuda faptului că, în lăcaşul de cult, respectivii credincioşi ascultaseră smeriţi slujba, închinându-se şi pe la icoane!
Câţiva dintre ploieştenii veniţi la biserică ne‑au spus cum vor folosi agheasma: “În primul rând, pentru sănătate este bună. Eu sufăr de diabet, am şi tensiune mare. Dacă nu beau un pic de apă sfinţită nu mă simt bine”, ne-a spus o bătrână. “Stau la coadă de un sfert de oră şi mai avem de aşteptat, dar merită aşteptarea. O să bem din apă pentru a ne păstra sănătatea, dar este folositoare şi pentru a aduce spor în casă. Am venit cu mai multe sticle, voi lua apă sfinţită pentru toată familia – pentru fiică, pentru celelalte rude“, ne-a mărturisit o altă femeie. Alte persoane aflate la rând ne-au spus că vor să bea apă sfinţită în fiecare dimineaţă, dar o vor folosi şi pentru a stropi locuinţele, ca să le ferească de rele.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin şi aminteşte de o minune făcută de Maica Domnului. Tradiţia spune că Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, în timp ce se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat un izvor în apropiere, dar nu a găsit. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leon, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi!”. Leon a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea, apoi l-a spălat pe faţă, iar acesta a început să vadă. De -a lungul timpului, apa din izvor a ajutat pe mulţi credincioşi să se vindece de boli. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică.