Senatorii Haralambie Vochiţoiu (UNPR) şi Vasilica Miron (PNL) au iniţiat un proiect de lege prin care Legea pensiilor urmează să fie modificată substanţial, informează România TV. Proiectul prevede un cuantum minim pentru pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie la momentul pensionării şi o vârstă de pensionare pentru femei de 60 de ani.

Pe lângă aceste modificări, o a treia măsură preconizată este aplicarea indicilor de corecţie la toţi pensionarii, nu doar pentru cei care s-au pensionat după 2010.

În al patrulea rând, 50% din valoarea pensiei ar urma să fie acordată soţului supravieţuitor. O ultimă propunere este de natură administrativă, anume posibilitatea depunerii dosarului de pensionare la primării.

Unul dintre iniţiatori, Haralambie Vochiţoiu susţine că prevederea referitoare la 45% din salariul mediu s-a aflat la un moment dat legiferată şi că vârsta de pensionare de 65 de ani pentru femei este prea mare ţinând cont de speranţa mai redusă de viaţă din România în comparaţie cu statele Europei de Vest.