Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că l-a informat pe preşedintele Consiliului European, Hermann Van Rompuy, despre faptul că România îşi propune să devină, până la sfârşitul acestui an, ţară membră a Spaţiului Schengen, menţionând că vizează, ca termen, luna octombrie. Traian Băsescu a ţinut să menţioneze că doreşte acest lucru din mai multe motive, şi că nu este vorba doar despre un proiect de ţară, dar este şi un obiectiv personal, în condiţiile în care îşi termină mandatul la
21 decembrie. “Aş vrea ca şi acest pas care vizează integrarea României în Uniunea Europeană să fie făcut, să fim un stat membru Schengen, chiar dacă se va face în două etape”, a spus preşedintele, menţionând că vizează, date fiind “evoluţiile interne”, luna octombrie pentru acest obiectiv. „Am solicitat preşedintelui Consiliului European, care îşi termină mandatul cam odată cu mine, să mă sprijine, la fel cum m-a sprijinit şi în 2012, şi s-a ratat din cauza evenimentelor din acea vară, să reluăm acel efort comun, pentru ca în octombrie 2014 să intrăm în Schengen”, a spus Traian Băsescu. Preşedintele a mai declarat după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a propus, în discuţia cu acesta, ca România să înceapă procesul de intrare în Schengen “în etape, cum s-a stabilit”. “Un subiect extrem de important a fost legat de Schengen. Propun ca obiectiv ca anul ăsta să se întâmple ceva, adică să începem procesul de intrare în Schengen, chiar aşa, în etape, cum a fost stabilit”, a spus preşedintele. El a fost întrebat dacă a primit un răspuns favorabil din partea preşedintelui Consiliului European în problematica Schengen. “Ştiţi că nu dânsul este problema, dar trebuie să facem o politică împreună ca până la sfârşitul anului să se întâmple ceva”, a răspuns şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi publicat în 22 ianuarie. Întrebat cum se vede independenţa justiţiei la Bruxelles, Traian Băsescu a răspuns că acest lucru se va vedea pe data de 22 ianuarie, în raportul MCV.”Se va vedea pe 22 ianuarie, în raportul MCV, dar şi cu Bruxelles, şi cu SUA trebuie vorbit şi explicat”, a spus Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea părţii române, temele de discuţie fiind priorităţile României în UE în 2014, asocierea Republicii Moldova la UE şi aderarea României la Schengen.