Guvernul face noi modificări la legea pensiilor, taxa de solidaritate şi impozitare progresivă.

În primul rând, modificarea la legea pensiilor ar duce la schimbări mari în ceea ce priveşte veniturile pensionarilor. Guvernul vrea să reducă diferenţele dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie. Premierul Victor Ponta a declarat că Executivul ar vrea ca, din 2015, pensiile mari să fie indexate cu rata inflaţiei, iar cele mici să crească mai mult. Dacă plafonul ar fi, să spunem, de 1.000 de lei, pensiile peste această sumă ar putea fi majorate doar cu rata inflaţiei, iar cele sub acest prag să primească în plus mai multe procente.

De asemenea, taxa de solidaritate este un proiect pe care PSD îl are în plan de mai mult timp, dar are nevoie de acordul PNL ca să îl poată pune în aplicare. Scopul ar fi ca cei care au salarii mai mari de 1.000 de euro să plătească pentru diferenţă un impozit de 16%, aşa cum de altfel a declarat şi premierul Victor Ponta. Astfel, pentru salariu de 1.200 de euro, impozitul suplimentar ar fi de 32 de euro.

O altă măsură pentru care trebuie să existe un acord politic ar fi impozitarea progresivă. Adică, românii ar putea să plătească un impozit diferit, în funcţie de veniturile pe care le au. Treptele de impozitare vehiculate sunt de 12, 14 şi 16 la sută. O altă variantă ar fi păstrarea limitei minime de impozitare la 16 la sută şi trepte superioare de 18 şi 20 la sută. Executivul ar fi dorit şi pentru 2014 o majorare a cotei unice dar nu a existat un consens în USL.