Direcţia Silvică Prahova scoate la vânzare, în această perioadă, aproximativ 6.000 de pomi de iarnă – brazi şi molizi, numărul acestora putând fi suplimentat în cazul în care cererea depăşeşte oferta. Pomii au înălţimi care variază între 70 de centimetri şi trei metri, iar preţurile acestora sunt în funcţie de înălţime şi specie, fiind cuprins între 15 lei şi 40 de lei. Direcţia Silvică Prahova poate oferi, însă, şi pomi de iarnă a căror înălţime depăşeşte înălţimea de trei metri – în cazul solicitărilor venite de la firme.
Brazii şi molizii pot fi cumpăraţi doar de la ocoalele silvice montane din Câmpina, Doftana, Sinaia şi Vălenii de Munte.Cei care sunt prinşi că transportă brazi fără acte riscă amenzi cuprinse între 2000 şi 5000 de lei şi li se va confisca marfa. Persoanele care taie ilegal pomi de Crăciun din păduri vor fi sancţionate cu amenzi între 500 şi 5000 de lei. În cazul în care prejudiciul creat depăşeşte 425 lei se consideră infracţiune pentru care se întocmeşte dosar penal. De altfel, potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, peste 340 de infracţiuni au fost constatate numai până la 1 Decembrie a.c. şi peste 1.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de la declanşarea acţiunii naţionale pentru prevenirea şi combaterea unor astfel de fapte ilegale, respectiv tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi a pomilor de Crăciun. Reamintim că, în data de 15 noiembrie 2013, a fost declanşată acţiunea naţională “Pomi de Crăciun” pentru prevenirea şi combaterea operaţiunilor ilegale de tăiere, transport şi comercializare a acestora. Activităţile se desfăşoară în cadrul planului de acţiune „Scutul Pădurii 2013”.
De la declanşarea acţiunii, poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică au derulat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a altor fapte ilegale, precum depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
În urma acestora s-au constatat 342 de infracţiuni, dintre care 262 infracţiuni prevăzute de Legea nr.46/2008 – Codul Silvic.
De asemenea, au fost aplicate 1.085 de sancţiuni contravenţionale prevăzute în legislaţia din domeniul silvic, în valoare totală de 1.538.598 lei. Ca măsură complementară, în cadrul dosarelor penale şi a contravenţiilor constatate, au fost confiscaţi 5.087 mc material lemnos, în valoare totală de 549.675 lei. Totodată, au fost confiscaţi 2.478 pomi de Crăciun, tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional, în valoare totală de 98.576 lei, 173 de coroniţe brad şi 8.080 kg cetină, în valoare totală de 8.240 de lei.
(F.T.)