În zilele de 8 şi 9 noiembrie, la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Ploieşti, aflată lângă Cimitirul Bolovani, credincioşii prahoveni se vor putea ruga şi închina în faţa moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie. O parte din rămăşiţele pământeşti ale sfântului vor fi aduse vineri, la ora 13.00, de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, de către călugări ai acestui sfânt lăcaş, şi vor fi aşezate pe esplanada de la intrarea în biserica ploieşteană, ce are şi Hramul Sfântului Ierarh
Nectarie. Credincioşii vor avea răgaz să se închine în faţa moaştelor pe parcursul întregii zile, iar sâmbătă, 9 noiembrie – când biserica ortodoxă română îl sărbătoreşte pe Sfântul Ierarh Nectarie – pelerinajul va începe la ora 6.00 dimineaţa şi va dura până când ultimul credincios se va ruga, după cum ne-a precizat preotul paroh Constantin Dogărel. Potrivit precizărilor interlocutorului nostru, dacă numărul persoanelor care doresc să ia parte la pelerinaj va fi foarte mare, acesta s-ar putea prelungi şi în dimineaţa zilei de duminică, 10 noiembrie.
La Biserica „Întâmpinarea Domnului”, pe 8 noiembrie, la ora 17.00 vor fi oficiate slujba Acatistului şi cea a Privegherii, iar pe 9 noiembrie, de la ora 8.00 – Utrenia, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, parastasul ctitorilor, iar de la ora 19.00 – Sfântul Maslu.
Părintele Constantin Dogărel ne-a precizat că este prima dată când sunt aduse la Ploieşti moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie: „Sfântul Nectarie este făcător de minuni şi tămăduitor de cancer, iar în prezent sunt foarte mulţi oameni care suferă de această boală. În ultima vreme, el se află foarte des în rugăciunile oamenilor, deoarece a făcut multe minuni în timpul vieţii, dar mai ales după moarte. Totodată, este ocrotitor al femeilor care au copii”. Sfântul Nectarie a trăit între anii 1846 şi 1920 şi este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Biserica Greciei în secolul trecut. Acesta a fost declarat sfânt în anul 1961, după ce s-a constatat că multe minuni se petrec la moaştele sale – aşezate în biserica mânăstirii din Eghina.
Ana MAXIM