Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat ieri că investiţiile companiilor din China în România vor reprezenta „cartea câştigătoare a Chinei în Europa”.
„China este un partener pentru Europa, este un partener în sine. Cooperarea între UE şi China are toate şansele să fie una de succes, pentru că este vorba despre doi comercianţi importanţi.(…) Investiţiile chineze aici vor reprezenta cartea câştigătoare a Chinei în Europa”, a afirmat Niţă.
Premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat luni, la Bucureşti, că Guvernul pe care îl conduce consideră România drept un „fanion de colaborare” între China şi Europa Centrală şi de Est, încurajând firmele chineze să investească în România şi, totodată, prin România să activeze şi pe alte pieţe.
El apreciază, totodată, că România va deveni „un tigru al Europei” şi a afirmat că dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora se va dezvolta o piaţă uriaşă, potenţialul de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţiilor dintre China şi ţările din regiune fiind extrem de ridicat.
„Nu trebuie să ne temem de China. Ci, dimpotrivă, să ne uităm cu admiraţie şi să îmbrăţişăm parteneriatele economice. Sper ca ţările europei Centrale şi de Est să beneficieze de cât mai multe investiţii chinezeşti”, a spus Niţă.
El a afirmat că proiectele semnate luni cu mai multe companii chineze în sectorul energetic totalizează 5 miliarde euro, această sumă reprezentând partea investitorilor chinezi.
Niţă a dat asigurări că realizarea proiectelor va urma regulile de transparenţă stabilite de Comisia Europeană şi că România vrea ca energia electrică produsă intern să fie comercializată şi la export.
„Toate aceste proiecte urmează calea transparentă, stabilită de Comisia Europeană. Partea chineză, spre inteligenţa ei, a acceptat această cerinţă europeană, ceea ce ne bucură foarte mult”, a continuat Niţă.
El a menţionat că viitoarele proiecte din sectorul energetic local sunt deschise tuturor investitorilor care vor să vină în România.
Premierul Chinei a afirmat că suma contractelor de investiţii pe care companiile chineze le vor semna cu cele româneşti, cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, este „uriaşă” şi va depăşi valoarea stabilită iniţial.