Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

Ce documente trebuie să depun pentru a beneficia de asistenţă juridică gratuită ?

,,Am lucrat pentru o firmă până în luna iunie 2012, când mi-am înaintat demisia. De atunci, nu reuşesc să obţin de la fostul meu angajator o adeverinţă, conform HG 500/2011, care atestă vechimea în muncă. De aceea vreau să-l acţionez în judecată. Ştiu că o persoană fără venituri are dreptul la asistenţă juridică gratuită. Aş vrea să ştiu ce documente trebuie să prezint, alături de cererea înaintată Baroului, prin care se solicită asistenţă juridică gratuită ?’’
Gabriel Marinache, Ploieşti
* * *
Dacă nu puteţi face faţă cheltuielilor judecăţii fără a afecta propria dumneavoastră întreţinere sau a familiei dumneavoastră, potrivit legislaţiei în vigoare, puteţi într-adevăr beneficia de apărare şi asistenţă gratuite printr-un avocat delegat de baroul avocaţilor.
Pentru aceasta trebuie formulată o cerere, în scris, care să cuprindă menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită asistenţa, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a dumneavoastră şi a familiei dv., ataşându-se acte doveditoare privind veniturile şi obligaţiile de întreţinere sau de plată faţă de alte persoane. Cererea trebuie însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor. Pentru desemnarea unui avocat, cererea se adresează fie la instanţa care judecă procesul în care solicitantul este parte, fie la baroul local de avocaţi. De asemenea, e bine de ştiut că solicitarea de asistenţă judiciară gratuită este scutită de taxă de timbru. Mai trebuie menţionat că de ajutor public judiciar beneficiază persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 de lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se decontează în întregime de către stat. Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 de lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se decontează de către stat, în proporţie de 50%.