Operatorul regional al sistemelor de apă şi canalizare din judeţ – Hidro Prahova – a demarat, în cadrul proiectului de reabilitare şi de modernizare a reţelelor de apă şi de canalizare, cele mai ample lucrări de execuţie a canalizării în Comarnic. Oraşul de pe Valea Prahovei dispunea de o „reţea” de canalizare de numai… 200 de metri, înainte de semnarea contractului de lucrări pentru realizarea propriu-zisă a acestora. Până în prezent, în baza contractului semnat între Hidro Prahova şi constructorul care a câştigat licitaţia au fost executaţi circa 25 de kilometri de reţea, însă extinderea este deosebit de greoaie, din două cauze. Prima ar fi, potrivit reprezentanţilor operatorului regional, faptul că străzile din Comarnic şi-au redus, pur şi simplu, dimensiunile, în unele cazuri după ce localnicii au mai „luat” dintr-o parte şi din alta a străzii, prin extinderea proprietăţilor. Pentru că lucrările de realizare a canalizării trebuie făcute pe domeniul public, s-a ajuns la înaintarea greoaie a reţelei, tocmai din această cauză.
Pe de altă parte, oraşul Comarnic are probleme mari cu alunecările de teren, fiind nevoie, în unele zone predispuse în care pământul fuge la vale, de consolidări substanţiale. Potrivit directorului Hidro Prahova, Dumitru Pantea, acest lucru nu va însemna în niciun caz creşterea valorii contractului încheiat cu constructorul, pentru că lucrările de acest gen vor fi încadrate la „neprevăzute”, iar preţul contractului este ferm, societatea care realizează canalizarea la Comarnic fiind obligată să se încadreze, până la finalizarea reţelei, în banii alocaţi.
Termenii contractuali prevăd, totodată, penalităţi usturătoare pentru constructor, în cazul în care nu va finaliza la timp lucrările de realizare a sistemului de canalizare la Comarnic.
Având în vedere cele două probleme, canalizarea de la Comarnic pare cea mai dificilă lucrare din cadrul proiectului de reabilitare şi de modernizare a sistemelor de apă şi canalizare din judeţul Prahova. Proiectul, cofinanţat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu”, se apropie de încheierea fazei de contractare, ultimele patru contracte urmând să fie semnate în scurt timp. Valoarea totală a acestuia este de 146 de milioane de euro, estimările – după încheierea contractelor de lucrări şi de servicii de până acum – fiind că vor fi făcute economii substanţiale după parafarea tuturor celor 13 contracte, din care nouă sunt contracte de execuţie a lucrărilor la reţelele de apă şi de canalizare, dar şi la staţii de epurare din Azuga, Buşteni, Sinaia, Comarnic, Breaza, Câmpina, Băneşti, Băicoi, Plopeni, Urlaţi, Mizil şi Vălenii de Munte.
Violeta STOICA