În apropiata vacanţă mare, un proiect educaţional parafat, în premieră în Prahova, de către Inspectoratul Şcolar , Casa Corpului Didactic şi Florăria SIATI se traduce în posibilitatea preşcolarilor şi a elevilor de a participa la cursuri de vară şi tabere cu o tematică inedită: iniţiere în arta florală. În zone din judeţ şi din afara acestuia, care asigură condiţii deosebite de cazare, dar care permit şi amenajarea unor adevărate grădini miniaturale sau a unor ateliere de lucru, participanţii îşi pot descoperi sau cultiva o pasiune, sau chiar deprinde noţiunile care mai târziu pot constitui baza unei viitoare opţiuni pentru specializarea aleasă pentru admiterea în liceu sau facultate. Consultanţa va fi asigurată de către specialişti şi, după cum ne-a precizat cea care a gândit şi lansat proiectul „Şcolii de flori”, doamna Ileana Militaru, nu numai că fiecărui cursant sau participant la tabără îi vor fi asigurate- prin colaborarea cu o renumită firmă de profil din Olanda- toate materialele,accesoriile , instrumentele şi uneltele de care are nevoie, dar acesta va putea lua acasă aranjamentele şi decoraţiunile realizate. Practic, pe lângă programul obişnuit al unor tabere, cele realizate în cadrul „Şcolii de flori” oferă fiecărui participant posibilitatea petrecerii active şi interactive, în aer liber , a unei săptămâni-la cerere programul poate fi extins- în contextul unor preţuri chiar sub al celor practicate în sistemul taberelor.
Şi, astfel, câştigul e mai mult decât de o vară, fiindcă dincolo de petrecerea unor zile de vacanţă într-un mod atât de frumos, lucrurile învăţate despre flori şi plante, despre modalităţile de a fi păstrate mai mult timp şi despre îndemânarea de a le da forma unor aranjamente proprii pot fi de folos întreaga viaţă. De altfel, consilierii educativi din şcoli ale judeţului, cărora le-a fost prezentat acest proiect, au apreciat utilitatea lui, mai ales în contextul îngrijorătoarei dependenţe a tot mai multor copii şi tineri de activităţile sedentare, de televizor şi calculator. Mai mult decât atât, un prim curs de iniţiere în arta florală, la care au participat copii, părinţi şi profesori a fost mai mult decât apreciat. Inspectorul de specialitate Cristina Petre sublinia nu numai unicitatea şi utilitatea, cel puţin la nivel judeţean, a unor asemenea cursuri şi tabere, dar şi faptul că proiectul poate reprezenta şi pentru şcoli o oportunitate.
În măsura în care din cadrul aceleiaşi şcoli există un număr mai mare de elevi participanţi la cursuri şi tabere, unităţile de învăţământ respective vor beneficia de consultanţă şi material verde necesar pentru amenajarea curţilor şi a grădinilor, a laboratoarelor de botanică, a spaţiilor de curs.Cei interesaţi pot afla informaţii suplimentare de la consilierii educativi din şcoli, de la Inspectoratul Şcolar sau accesând direct site-ul „Şcolii de flori”- www.scoaladeflori.ro.
L.R.