Manifestarea internaţională „Noaptea muzeelor”, patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), va oferi şi anul acesta publicului acces gratuit în instituţiile de cultură. Mâine, muzeele vor avea porţile deschise de la căderea serii şi până la ore târzii în noapte şi vor găzdui evenimente culturale cât mai atractive pentru vizitatori. Pe continentul european, peste 3000 de muzee participă la eveniment. Şi în Prahova instituţiile muzeale se implică în acest proiect şi au pregătite manifestări diverse pentru o seară de neuitat. Secţiile din judeţ ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vor fi deschise, între orele 19.00 şi 1.00, iar spaţiile expoziţionale vor beneficia de amenajări speciale, cu ajutorul lumânărilor aprinse, pentru o ambianţă deosebită.
Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti va găzdui, de la ora 19.30, o expoziţie de grafică, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” – un recital de muzică şi poezie, de la ora 19.00, iar la Muzeul „Nichita Stănescu”, de la ora 21,30, publicul va audia înregistrări cu poetul recitând versuri. La Muzeul de Istorie din Ploieşti, în Sala „Auditorium”, la ora 21.00, cvartetul „Artys” va oferi publicului un recital cameral. La Muzeul „Paul Constantinescu” din Ploieşti, începând de la ora 17.30, se va desfăşura un program muzical complex susţinut de solişti concertişti de renume. Totodată, va putea fi vizionată o expoziţie cu documente inedite din patrimoniul muzeului, va fi prezentat filmul Centenar „Paul Constantinescu” şi vor fi audiate lucrări din fonoteca de aur a Radiodifuziunii şi a Casei de Discuri Electrecord. Secţiile Muzeului de Istorie şi Arheologie din celelalte localităţi ale judeţului vor organiza spectacole, recitaluri muzicale şi de poezie.
Mâine, între orele 19.00 şi 24.00, vor putea fi vizitate gratuit şi secţiile Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova din: Sinaia – Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi; Slănic – Muzeul Sării; Vălenii de Munte – Muzeul Natura Văii Teleajenului; Cheia – „Flori de mină”, iar la Palatul Culturii din Ploieşti vor fi deschise expoziţiile temporare: „Pădurea – Casa vieţii” şi „Terra – unitate în diversitate”. Muzeul de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti va fi deschis de la ora 17.00 şi până la ora 1.00 şi va găzdui recitaluri muzicale ale elevilor de la Liceul de Artă „Carmen Sylva” şi spectacole ale Teatrului „Equinox”.
„18 mai 2013 – noaptea în care timpul nu mai contează” este mottoul ales de reprezentanţii Muzeului Naţional Peleş din Sinaia pentru evenimentul cultural de mâine. Turiştii vor avea acces gratuit până la ora 23.15 pentru vizitarea expoziţiei de bază a Castelului Peleş. Tot mâine, aici va fi vernisată expoziţia „Casele de vis ale Reginei Maria” în cadrul căreia sunt reconstituite interioare ale Castelului de la Balcic şi este expusă caseta din argint aurit, încrustată cu pietre preţioase, în care se află inima reginei. La ora 17.00 va avea loc recitalul „Verdi 200” susţinut de Veronica Anuşca şi Mihai Murariu. În Sinaia vor mai fi deschise sâmbătă, până la ore târzii ale nopţii, Muzeul „George Enescu” şi expoziţia de trenuleţe din Gara Regală.
Ana MAXIM