Ispravirea Postului Pastelui si a examenelor de simulare vor da frau liber pornirilor la nunti, divorturi, procese civile si imaginatie. Cum statul roman a batut, deseori, campii, nu-i de mirare ca, mai nou, vrea s-o mai puna de o ghidusie – saptejdemii de euro la hectar pe cap de aspirant la viata la tara ! Nu-i o avere, dar e suficient cat sa puna suspectul de-o cultura de canabis. Problema este cum se vor descurca beneficiarii de fonduri nerambursabile, fiindca in satele virgine din Romania (adica acolo unde nu sunt cluburi, seringi si garouri) nu prea sunt nici spitale de campanie. Or, amaratul de 18-40 de ani (limitele de varsta pentru ajutorul financiar) trebuie internat din doua motive: aclimatizarea cu vantul din mediul rural si acordarea primului ajutor atunci cand i se face rau daca vede nevoia cu care se confrunta, zilnic, taranul roman – lipsa de wirelless ! Cu banii primiti de la Guvern, individul poate dezvolta mica lui afacere – 6,99 ha de canabis si 0,01 ha de hasis.
Fireste, „copiilor” astora de 40 de ani le trebuie o pornire-n viata, ca de oprire nu ne facem griji; se izbesc ei, daca nu cu capul de sus, de primul stalp de inalta tensiune.
De altfel, micutii astia se cuvine sa aiba si imunitate in fata legii. Astfel, dupa modelul „Bataia nu-i o solutie pentru copii”, tot asa, nici sponsorizabilii de treiscinci – patruj de ani nu trebuie speriati cu raspunderea in fata legii si, cu atat mai putin, bagati la puscarie daca nu justifica, mai ales, cheltuirea banului public.
Fireste, investitia in generatia viitorului are si beneficii colaterale – crearea locurilor de munca. Asadar, o exista sau nu un medic la mia de bolnavi de lene prin sate, popi si vrajitoare om fi avand sau nu, dar printr-o astfel de investitie in viitor se dezvolta si mai multe locuri de munca; croitorii care sa modifice gena poporului roman, astfel ca turul pantalonilor sa devina maturabil al prafului de pe ulite. Plus ca nevestelor le mai trece prin cap sa admire apusul de soare pe tarla si cu ceva pe cap – o palarie de paie vintage.
Si de frizerie e nevoie mare, fiindca s-o barbieri sau nu generatia tanara, dar parul in creasta de cocos si-l aranjeaza! Ce, te-ncurci ?
Beneficiari adiacenti ai potului de saptejdemii de euro pot fi chiar istoricii nostri care au masluit istoria mai ceva decat zarurile la barbut. Ei vor aparea la televizor – beti cui, tinandu-se de gat cu beneficiarul si injurand printre dinti Guvernul – comentand ce rau era pe vremea cand nu existau fondurile.
Revenind la generatia-tinta a fondului de stabilizare rurala; probabil ca printre ai de stiu sa posteze poze pe Facebook s-o gasi si unul care sa stie sa scrie, macar cu briceagul pe arbori, in trei vorbe, Istoria exilului romanesc,– “Nasol e p-aici, manca-ti-as gura” (Cratimele le-am pus noi, nu va faceti iluzii) !
A, sa nu uitam ca poporul roman este eminamente crestin. Deci, liturghia de duminica va fi platita on-line. Cunoasterea vecinilor se va face prin skype – “Muta-ti moaca pe ecran, ca-ti virusez tot neamul!“, disparand, astfel, arhaicele invitatii: “Nu vii si tu, fa, la gard la o barfa, duminica seara?“
In sfarsit, dupa vreo 50 de ani, odraslele mutantilor vor beneficia, pe marginea santului, de programul “Laptele si metadona”.
Surse din Guvern care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au precizat ca, peste o suta de ani, mintea romanului de pe urma va ajunge la un guvern provizoriu. Va avea loc, astfel, procesul invers – mutarea de la sat la oras, a dezasfaltatilor urbani. Alte fonduri, alta distractie !
Vorba lui Piturca: Viitorul suna bine, nu ?
Florin TANASESCU