La Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti a avut loc, ieri, dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget din acest an, la care au participat câteva zeci de locuitori şi reprezentanţi ai municipalităţii.

Edilul Iulian Bădescu a prezentat sumele de bani pe care administraţia locală le va utiliza, în 2013, marile proiecte de investiţii şi fondurile estimate că vor intra în bugetul local. Toate urmând să fie supuse aprobării consilierilor locali în şedinţa extraordinară de luni, 8 aprilie. Conform documentelor prezentate, veniturile municipalităţii pe 2013 au fost estimate la 618.642,23 mii lei. Din aceşti bani, 88.089,64 mii lei reprezintă fonduri europene şi 66.202,27 mii lei – sume provenite dintr-un credit făcut la BRD. În privinţa ponderii categoriilor de venituri, 10,7% din totalul acestora reprezintă creditul amintit, 14,23% fondurile UE, 6,9% – taxele şi impozitele de la persoane fizice, 14, 9% – taxele şi impozitele de la persoane juridice, 8,39% alte taxe, 19,5% – sumele defalcate din TVA, 25,38% – sume din impozitul pe venit. În ceea ce priveşte cheltuielile, 40,47% din banii de la buget vor fi direcţionaţi către activitatea de funcţionare a primăriei, 14,23% către investiţiile cu fonduri UE, 10,7% către cele care se vor realiza din creditul BRD, 16,57% către asistenţa socială.
Primarul a mai anunţat că datoriile restante şi obligaţiile de plată vor ajunge, anul acesta, la suma de 99.245,24 mii lei. 53. 333, 1 mii lei vor fi destinaţi pentru plata lucrărilor de reabilitare a peste 40 de blocuri din zonele de nord şi de vest ale oraşului, primarul Iulian Bădescu explicând că “fosta administraţie locală a menţionat că va exista o cofinanţare de la bugetul de stat pentru lucrările respective, dar fără să şi încheie un contract în acest sens cu Ministerul Dezvoltării. Cum statul nu a alocat fonduri pentru ele, acei bani trebuie plătiţi din bugetul oraşului!”.
Una dintre temele de mare interes pentru cei veniţi la dezbaterea bugetului a fost subvenţia pentru căldură şi apă caldă, de care beneficiază acum 55.000 de ploieşteni care locuiesc la bloc şi au apartamentele racordate la sistemul de încălzire centralizat. Primarul a precizat că va iniţia o dezbatere publică şi va propune ca acest ajutor să fie acordat numai persoanelor sărace care locuiesc atât în apartamente, cât şi la case. Acesta a adăugat că este nevoie de o analiză pe această temă, având în vedere faptul că, în prezent, de subvenţii la încălzire beneficiază şi persoanele cu venituri foarte mari, dar şi firmele cu sedii în blocuri ce ar avea suficienţi bani să plătească energia termică nesubvenţionată. În context, pentru 2013 s-a menţionat că sunt prevăzuţi în buget 29.500 mii lei pentru subvenţia la energia termică.
Primarul a mai expus pe larg şi proiectele cu finanţare europeană incluse în bugetul anului 2013: realizarea pasajului de pe strada Mărăşeşti, modernizarea Hipodromului, realizarea Parcului Municipal Vest, reabilitarea liniilor de tramvai 102 şi 101, construirea unui centru de excelenţă. Printre obiectivele de investiţii se mai regăsesc: lucrări de modernizare în unele şcoli şi spitale, amenajarea noului spital de pediatrie, modernizarea mai multor străzi şi extinderea reţelei de canalizare, modernizarea Sălii Sporturilor Olimpia, amenajarea unor parcări.
Ana MAXIM