Cei care vor să-şi afle dreptatea la instanţele din Ploieşti trebuie să ştie că se vor mai putea adresa magistraţilor care îşi desfăşoară activitatea în sediul de pe strada Gh. Lazăr, până la sfârşitul lunii iunie a.c.
Începând cu data de 1 iulie 2013, Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti se vor muta în fostul sediu PECO, amplasat în Ploieşti, pe Strada Văleni nr.44, care aparţine SC Hale şi Pieţe SA Ploieşti.
Mutarea celor două instanţe în clădirea de lângă Hale vine ca urmare a începerii derulării, în vara acestui an, a lucrărilor de consolidare a clădirii situate pe Strada Gheorghe Lazăr din Ploieşti.
În prezent, aceasta este în stare avansată de degradare, imobilul fiind, de altfel, încadrat în rândul celor care prezintă risc de prăbuşire în caz de cutremur şi având chiar bulină roşie! Renovarea se va face cu fonduri de la Banca Mondială. Decizia de transferare a activităţii instanţelor vine ca urmare a parafării unui contract de închiriere între proprietarul locator al imobilului şi Tribunalul Prahova, în calitate de ordonator teţiar de credite, pentru o durată de patru ani, cu posibilitate de prelungire. Chiria convenită pentru întregul spaţiu, cu o suprafaţă utilă de 2.566 metri pătraţi, este de 90.106 lei pe lună, inclusiv TVA.
Noul spaţiu a fost închiriat în urma licitaţiei anunţate de instanţa prahoveană – “Procedura de achiziţie publică privind închirierea unui spaţiu (unor spaţii) în care să funcţioneze Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti”. Printre criteriile de selectare a noului sediu s-au numărat: amplasamentul clădirii să fie în zona centrală a municipiului iar suprafaţa utilă a acesteia să fie de aproximativ 3.000 de metri pătraţi. De asemenea, solicitantul – Tribunalul Prahova – mai dorea ca imobilulul să ofere posibilitatea amenajării de birouri, săli de şedinţe şi pentru lucrul cu publicul, precum şi spaţii de arhivare, spaţii de arest, iar clădirea să fi fost ridicată după anul 1981.
Identificarea sediului în care cele două instanţe îşi vor derula activitatea timp de patru ani este, totuşi, numai un pas în procedura mutării, fiindcă urmează să mai fie transportate arhiva şi alte documente, unele birouri ale judecătorilor ş.a.
După terminarea lucrărilor de consolidare la actualul sediu, numai Judecătoria Ploieşti va reveni în clădirea renovată, Tribunalul Prahova urmând să funcţioneze în viitorul Palat de Justiţie din Ploieşti. Acesta însă se află, şi în prezent, în construcţie, deşi lucrările au început în urmă cu aproximativ 16 ani.
Fl. TĂNĂSESCU