A crescut cantitatea de branzeturi produse in tara noastra

Cantitatea de lapte de vaca colectata de catre unitatile procesatoare in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2012 a fost de 759,148 de tone, relativ apropiata celei din perioada similara a anului 2011 – respectiv 758, 996 de tone, se mentioneaza intr-un raport al Institutului National de Statistica (INS). Potrivit aceluiasi document, in cele doua perioade amintite, si la productia de unt s-au inregistrat cantitati relativ apropiate. Totusi, conform aceleiasi surse, aceasta a crescut la branzeturi – inclusiv la cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca – cu 3, 728 de tone (plus 7, 1%), comparativ cu acelasi interval din 2011.

Ingrijorari ale cultivatorilor de tutun

Organizatia Profesionala pe Filiera Tutun din Romania (OPFTR) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la schimbarile preconizate in plan european in sectorul tutunului, intr-o scrisoare deschisa adresata comisarilor europeni Viviane Reding si Dacian Ciolos. Cultivatorii romani semnaleaza anumite abuzuri facute de reprezentantii Comisiei Europene prin lipsa de transparenta a procesului de consultare publica in ceea ce priveste fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun. “Suntem impotriva propunerilor de revizuire care ar putea pune in pericol veniturile sutelor de agricultori implicati in cultivarea tutunului, precum si a miilor de locuri de munca. Ingrijorarea noastra provine din faptul ca nu exista transparenta in ceea ce priveste modificarile propuse de CE, referitoare la restrictia pe piata a tigaretelor, fapt care accentueaza si mai mult nemultumirile noastre, ale celor care suntem angrenati in cultivarea si procesarea tutunului”, se precizeaza in documentul amintit.

Colaborare DIICOT – Directia Antimafia din Italia

Recent, intre reprezentantii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si cei ai Directiei Antimafia din Italia a fost semnat un contract de colaborare in domeniul judiciar. In baza acestui document, angajatii celor doua structuri vor colabora in viitor pentru solutionarea cauzelor penale transfrontaliere care sunt de competenta lor, pentru destructurarea infractiunilor de criminalitate organizata si armonizarea legislatiei penale dintre cele doua tari etc. Documentul a inceput sa-si produca efectele juridice incepand cu data de 5 decembrie 2012.