Oamenii au nevoie intotdeauna de speranta, sustine Denise Ramos de la Universitatea Catolica din Sao Paolo. Astfel, ei obtin un anumit confort psihologic de care au nevoie. Noul an aduce cu el posibilitatea ca oamenii sa isi reorganizeze vietile, sa repare greselile si sa faca lucrurile diferit decat pana atunci, mai adauga ea.
In acest proces, ritualul are un rol crucial. Nu este de ajuns sa spunem ca incepe un nou an, ci sa marcam cumva momentul, sa facem ceva concret in aceasta privinta. In general, ritualurile care sunt asociate cu apa sunt cele mai puternice. Apa este asociata cu reinnoirea, cu dragostea si fericirea.
In limba franceza, cuvantul “revellion” inseamna a fi treaz. Astfel, a primi ceea ce este nou este un gest care trebuie facut atunci cand esti treaz, pentru a-l intampina.
Zgomotul pe care il facem in noaptea dintre ani are scopul de a izgoni spiritele rele. Tot acest ansamblu de tehnici prin care se creeaza stralucire si zgomot in noaptea dintre ani poate fi interpretat ca o modalitate de a comunica si cu Dumnezeu.
Mancarea face si ea parte din intreg ritualul, simbolizand prosperitate si abundenta.
Numarul 7 este, de obicei, asociat cu completarea unui proces, fiind magic. El marcheaza, spun specialistii, sfarsitul muncii divine. 7 este alcatuit din cifrele 3 si 4. Cel din urma are o incarcatura simbolica, reprezentand cele 4 anotimpuri si cele patru directii ale vantului. Numarul 3 reprezinta triunghiul si este considerat simbolul spiritualitatii, adica Sfanta Treime.
Oamenii sarbatoresc Revelionul in mod diferit de la o cultura la alta. Dar toti sunt constienti de importanta unui nou inceput si isi ureaza un an nou fericit si plin de bucurii!