48 de piese ale Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” imprumutate Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), din Bucuresti, au fost inapoiate, zilele trecute, institutiei ploiestene, transportul obiectelor de patrimoniu avand paza asigurata de jandarmi. Piesele au facut parte dintr-o ampla expozitie intitulata „Genio Helvetico. Ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene din colectii muzeale romanesti”, deschisa pe 20 iunie si incheiata recent. Aceasta a reunit 120 de ceasuri si 15 cutii muzicale datand din secolele XVIII-XX, apartinand Muzeului National de Istorie a Romaniei si altor 13 muzee din tara, realizata cu sprijinul Ambasadei Confederatiei Elvetiene si ambasadorului Jean-Hubert Lebet. Pe perioada in care obiectele de la Muzeul Ceasului au fost expuse in Capitala, MNIR a trebuit sa plateasca o polita de asigurare pentru acestea.
De la muzeul ploiestean au fost prezentate, in cadrul expozitiei amintite, obiecte din secolele XIX-XX lucrate in Elvetia: zeci de ceasuri de buzunar, un ceas de mana, un lornion cu ceas, o bricheta cu ceas, patru cutii muzicale, o privighetoare mecanica, un barometru de perete, dupa cum am aflat de la sefa sectiei muzeale, Elisabeta Savu si de la Carmen Banu, conservator in cadrul institutiei. Este vorba despre piese lucrate cu mare finete in atelierele unor firme elvetiene celebre, precum Patek Philippe, Vacheron, Zenith, International Watch Company Schaffhausen, Longines, Doxa, Tavannes Watch, Robert & Courvoisier. Printre acestea s-au regasit: ceasul de mana al lui Nicolae Titulescu, cu carcasa din aur, inscriptionata cu numele sau; ceasul de buzunar al maresalului Alexandru
Averescu, inscriptionat cu numele sau, ce are doua capace din aur: ceasul de buzunar al regelui Carol I, decorat cu portretul sau, cu trei capace de aur; un lornion din secolul al XIX-lea cu diamante si email ultramarin, o bricheta cu ceas din aur, din secolul al
XIX-lea, patru cutii muzicale din secolul al XIX-lea, dintre care doua cu cilindru metalic si doua cu discuri, o privighetoare mecanica si un barometru de perete din aceeasi perioada, ultimul – din lemn de stejar sculptat – apartinand profesorului Nicolae Simache.
Reprezentantii MNIR au dorit sa adune intr-un singur loc cea mai valoroasa parte a ceasurilor si a cutiilor muzicale elvetiene existente in prezent in colectiile romanesti si sa sensibilizeze opinia publica si specialistii in legatura cu acest tezaur al creativitatii si ingeniozitatii tehnologice pastrat in tara noastra. Totodata, s-a dorit incurajarea punerii in valoare a patrimoniului legat de istoria tehnicii – un domeniu considerat foarte putin cunoscut. Directorul MNIR, dr. Ernest Oberländer Tarnovean, mentioneaza in mesajul inclus in catalogul expozitiei: „Nu in ultima instanta, am dori relansarea unui program de restaurare stiintifica, in ateliere specializate din strainatate a pieselor de mare valoare ca parte a patrimoniului cultural comun al Romaniei si Elvetiei si de pregatire sau perfectionare a personalului roman in domeniul restaurarii si conservarii ceasurilor si a cutiilor muzicale”.
Ana MAXIM