• Drumul judetean de centura 236 va fi dat in folosinta in circa trei saptamani

Ieri dimineata, s-a derulat una dintre cele mai importante etape inaintea finalizarii proiectului de realizare a drumului judetean de centura 236, aflat la iesirea de nord a municipiului Ploiesti spre Brasov – aceea de verificare a rezistentei pasajului rutier peste DN1. In prezenta lui Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, a lui Sebastian Ghita, candidatul USL la Camera Deputatilor pe Colegiul 4 (care cuprinde localitatile Slanic, Plopeni, Paulesti, Blejoi, Aricestii Rahtivani, Dumbravesti, Valcanesti, Cosminele, Varbilau, Stefesti, Bertea si Alunis), a subprefectului judetului Prahova, Rodica Paraschiv, constructorii au verificat modul in care pasajul peste DN1 raspunde incarcarii cu camioane de mare tonaj.
Probele au fost efectuate, in doua faze, cu ajutorul a patru camioane de 40 de tone, care au circulat la diferite viteze, pentru a fi masurata atat deformatia grinzilor, cat si vibratia podului. Presedintele CJ Prahova a declarat, dupa inceperea probelor cu camioanele arhipline: „Asa cum am mai spus, in 2012 dorim sa terminam aceasta investitie, chiar daca ni s-au pus o mie de piedici si nici macar nu-l vad aici pe cel care ne-a pus aceste piedici, pe Dobre (n.n. – fostul prefect de Prahova al Guvernului Boc). Din doua motive terminam acest proiect inainte de termenul stabilit, care era vara anului 2013: primul – am stabilit un acord cu investitorul de la supermall-ul care va fi deschis in curand in zona si care va aduce cel putin 2000 de masini in plus fata de traficul normal, iar acest lucru ar fi insemnat aglomerarea completa a intrarii in Ploiesti. Al doilea motiv este bugetul de austeritate care ne-a determinat sa realizam un grafic al lucrarilor in asa fel incat sa avem sume disponibile si pentru celalalt pasaj, de la Spitalul Judetean spre Paulesti, care a fost aprobat saptamana trecuta. Si o fi Consiliul Judetean Prahova cu bani mai multi decat alte consilii judetene, dar totusi gafaim. Din aceste motive, a fost necesar sa finalizam aceasta lucrare mai devreme. A fost un efort deosebit al constructorului si al consultantului, eu personal am vazut aceasta lucrare de trei ori pe saptamana. In circa trei saptamani, vom permite circulatia pe acest drum judetean de centura, pentru ca, mai intai, trebuie sa primim rezultatele probelor care trebuie sa dovedeasca faptul ca sunt corespunzatoare standardelor. Ulterior, vom convoca echipa de receptie a lucrarii, care va avea la dispozitie 15 zile pentru a face receptia. Valoarea lucrarii este de circa 5,2 milioane de euro plus TVA, bani care au fost recuperati deja in proportie de 75%. Mai avem o singura transa, pe care o vom plati si pe care o vom recupera prin luna februarie a anului viitor”.
Obiectivul verificat ieri – pasajul peste DN1 – face parte integranta din proiectul derulat de Consiliul Judetean Prahova ,,Cresterea capacitatii de trafic prin realizarea legaturii rutiere intre DN 1 si DN 1B (realizarea Drumului Judetean de Centura DJ 236), in zona de nord a municipiului Ploiesti”, finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 1 ,,Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, DMI ,,Planuri integrate de dezvoltare urbana”, Poli de Crestere. Beneficiile proiectului sunt multiple si vizeaza descongestionarea traficului si cresterea sigurantei acestuia; cresterea mobilitatii in reteaua rutiera a Polului de Crestere Ploiesti-Prahova, prin reducerea timpului de comutare intre diverse puncte din cadrul Polului; asigurarea unei infrastructuri rutiere moderne; reducerea implicatiilor negative asupra mediului, prin reducerea timpului de deplasare si a consumului de carburanti.
Violeta STOICA