Elevii din clasele profesionale reinfiintate in anul scolar 2012-2013 ar fi trebuit sa primeasca lunar cate 200 de lei, conform unor reglementari ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Tinerii nu au vazut inca niciun ban, iar situatia este motiv de disputa la nivel inalt, fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, solicitand premierului Victor Ponta sa adopte urgent o hotarare de Guvern pentru alocarea banilor pentru cei peste 13.000 de elevi din toata tara care urmeaza invatamantul profesional. Ministrul Ecaterina Andronescu a anuntat zilele trecute, dupa o luna de incertitudine, ca bursele vor fi acordate dupa modificarea Legii Educatiei. Conform legii in vigoare, statul subventioneaza toate costurile aferente frecventarii liceului pentru elevii provenind din mediul rural sau din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum si pentru cei care frecventeaza scolile profesionale. “Nu putem subventiona costurile aferente frecventarii liceului pentru elevii ai caror parinti au vile la Izvorani, chiar daca aceste case sunt in mediul rural. In acest context, vom elabora, saptamana viitoare, o ordonanta de urgenta, prin care vom impune un anumit plafon pentru acordarea subventiei”, a declarat ministrul.

Domeniul mecanic, cel mai atractiv, pentru elevii din judet

In Prahova, in anul scolar 2012-2013, 406 elevi care au absolvit clasa a IX-a s-au inscris in clasele profesionale, una dintre motivatii fiind si ajutorul financiar promis de minister. 16 clase profesionale functioneaza in licee tehnologice si colegii tehnice din judet, dintre care sapte – in domeniul mecanic, una in domeniul constructii si lucrari publice si cate doua in domeniile: textile, electric, industrie alimentara, turism si alimentatie publica. Cei mai multi elevi au ales domeniul mecanic, deoarece considera ca le ofera mai multe sanse de a intra pe piata muncii. “Acest domeniu asigura o paleta mai larga de calificari profesionale. In judet, absolventii vor avea meserii de lacatus constructii metalice si utilaj tehnologic, mecanic auto, sudor, lacatus mecanic prestari servicii”, ne-a precizat inspectorul scolar Ion Ionescu, cu responsabilitati privind invatamantul profesional si tehnic. Liceele si colegiile care au infiintat clase profesionale au fost obligate sa faca dovada ca dispun de resurse umane, de laboratoare si ca au incheiat contracte-cadru pe doi ani cu firme de profil, la sediile carora elevii vor efectua stagii de practica.

Doua certificate de calificare, mai multe sanse pentru un loc de munca

De altfel, acest tip de invatamant a fost regandit astfel incat cunostintele practice sa fie punctul forte al viitorilor absolventi. In primul an, practiva va reprezenta 60% din ansamblul formarii oferite, iar in al doilea an – 75%. Dupa terminarea studiilor, elevii vor obtine certificat de calificare profesionala de nivel II si se vor putea angaja imediat in Romania si celelalte tari din UE. Daca ei vor alege sa urmeze si clasele a XI -a si a XII-a, vor obtine certificate de calificare de nivel III. Cei care vor detine primul tip de certificat vor putea fi angajati imediat ca muncitori calificati in diverse meserii, iar ceilalti vor putea ocupa alte posturi, cum ar fi cel de maistru sau de tehnician, vor lucra in ateliere de proiectare a proceselor tehnologice etc. In 2009, ministerul de resort a desfiintat scolile de arte si meserii, cele existente intrand in lichidare – o decizie pe care multi profesori si elevi au criticat-o. In consecinta, asolventii de gimnaziu care au sustinut, in ultimii ani, examen de admitere in clasa a IX-a, au optat pentru invatamantul liceal, neavand alta solutie. Motivul ? S-a dorit ca tot mai multi tinerii sa aiba diplome de liceu, dar nu s-a mai gandit nimeni la sansele lor reale de a obtine locuri de munca…
In prezent, un elev care urmeaza studii de patru ani la un liceu tehnologic obtine doar certificatul de calificare de nivel III. Asta inseamna ca, daca nu va gasi loc de munca in conformitate cu studiile efectuate, ii va fi greu sa gaseasca o slujba de muncitor calificat pentru ca nu are cunostintele practice necesare. “Se considera ca, daca a parcus 12 clase, el are competente de proiectare, de organizare a activitatii, dar nu de executie, deci nu va fi angajat ca muncitor calificat, deoarece nu are certficatul de competente de nivel II. Dar, daca promoveaza bacalaureatul se poate orienta, insa, catre scoala postliceala sau catre invatamantul superior”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
Ana-Maria MAXIM