Solicitari de sprijin financiar in agricultura

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a spus ca doreste sa combata efectele secetei printr-un ajutor de 7.500 de euro pe exploatatie agricola, cresterea platilor la hectar de la 132 de euro la 180 de euro, si ieftinirea energiei pentru irigatii – cu 20% !
“Dupa cum stiti, un numar de peste un milion de fermieri a facut cereri in primavara acestui an, pentru a primi sprijinul pe suprafata, in total ajungandu-se la aproape noua milioane de hectare. Daca anul trecut acest sprijin a fost de 132 de euro la hectar, acum fermierii au cerut, pentru a combate efectele secetei, un sprijin cat mai mare pentru campania din 2012-2013. De la bugetul de stat acest sprijin poate fi realizabil, atingand chiar plafonul maxim admis de Comisia Europeana, a mai precizat ministrul.

Amenzi pe Litoral

In luna iulie, pe litoralul romanesc efectivele din cadrul MAI si altor structuri cu atributii in domeniu au organizat actiuni pentru combaterea activitatilor infractionale, prinderea si tragerea la raspundere a celor care incalca prevederile legale. Astfel, oamenii legii au constatat 187 de infractiuni, au aplanat 229 de stari conflictuale, au derulat 945 de controale la locurile de cazare pentru turisti. De asemenea, in aceeasi perioada, politistii au efectuat si actiuni pentru sanctionarea celor care incalca Legislatia rutiera, aplicand aproape 9.000 de amenzi de circulatie si saltand 429 permise! Astfel de activitati sunt programate si in cursul acestei luni, in vizorul oamenilor legii fiind incluse si traficul si consumul ilicit de droguri.

Resursele de energie – in scadere

Resursele de energie primara au scazut in primul semestru al acestui an cu 2,8 la suta, iar cele de energie electrica s-au redus cu 3,3 la suta, fata de semestrul intai al anului 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Pe de alta parte, consumul final de energie electrica a crescut cu 1, 5 la suta, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce a determinat producatorii de energie electrica sa traga un semnal de alarma asupra diminuarii acestor resurse, in contextul actualei secete!