FC Petrolul Ploiesti – AEK Atena 4-0 (2-0)

Stadion: „Ilie Oana”. Spectatori: 8500. Marcatori: Mustivar (18), Grozav (25, 69), Cristescu (52).
Petrolul: Bornescu (34 Hamutovski, 60 Povilas, 87 Oprea) – Achim (46 Alcenat), Galamaz (63 Neag), Szukala, Guilherme – Boudjemaa (46 Cojocnean), Mustivar (46 Cristescu), Marinescu (46 Hoban), Cristea (64 Roman) – Younes (46 Oprita), Grozav. Antrenor: Mircea Rednic:
AEK: Maschonas (66 Papourtzis) – Tsoukalas (59 Robs), Kalamiotis, Tsoupros (46 Matentzidis), Tsevas (66 T. Bastanis) – Letros, Moustakis (66 Apostolopoulos), Garougallias (59 Naupliotis) – Kourelas (36 Kezos), Nikoltsis. Antrenor: Manolis Papadopoulos.
Au arbitrat: Adrian Ilyes – Valentin Dumitru si Ciprian Geambazu. Arbitru de rezerva: Ovidiu Oprea.

Petrolul s-a incalzit, la propriu si la figurat, pentru ceea ce va urma in Liga I. In fata a peste 8000 de spectatori care au facut atmosfera « made in Ilie Oana », cu mult peste cele 34 de grade de afara, galben-albastrii au avut parte de un amical… simpatic. Contra unor «ramasite» din lotul lui AEK Atena, care au «solicitat» echipa ploiesteana exact atat cat a fost nevoie, pentru a se pregati de debutul in Liga I, cu Ceahlaul, de peste cateva zile.
In conditiile in care echipa adversa s-a prezentat cu mai multi juniori decat seniori, jocul a curs intr-o singura directie, Petrolul exersandu-si schemele de atac la poarta grecilor, una care a « cedat » de 4 ori, si mai putea ceda de inca pe atatea ori, cel putin, daca se apasa, un pic, « pedala de acceleratie ».
Mustivar (min. 18) – desemnat capitan al Petrolului pentru sezonul viitor – a fost cel care a deschis scorul, din pasa lui Grozav, apoi Hamza a avut o bara (min. 22), pentru ca, imediat, Grozav sa-si inceapa obisnuitul recital, cu golul de 2-0, internationalul petrolist realizand, din nou, «dubla», asa cum reuseste de cateva meciuri consecutive.
Dupa pauza, acelasi «scenariu»: cu doua goluri, marcate de Cristescu si Grozav, si inca o bara, realizata tot de ex-brasovean, un alt jucator «interesant». Marian a marcat pentru 3-0, dupa o faza de «cascadorii rasului», in care grecii nu au inteles ce ar fi trebuit sa faca, batand o lovitura libera din propriul careu, direct la adversar, Cristescu neratand sansa de a impinge mingea in poarta (min. 52). Apoi, « Gicu cel Grozav » a facut 4-0, scor umilitor, care scuteste de alte comentarii privind « calitatea » adversarei.

Bikana si Tony, doar la „prezentare”

Meciul cu AEK a fost precedat de prezentarea lotului echipei Petrolul, rand pe rand, jucatorii fiind aplaudati de cei prezenti in tribune. Au lipsit ultimele achizitii, Bokila si Manasse, precum si cei doi jucatori accidentati, Vlad Morar si Constantin Grecu.
In schimb, a aparut atacantul Tony, care a lipsit in stagiul din Austria, dar Mircea Rednic nu l-a trimis deloc in teren pe acesta, la fel ca si pe Bikana, fundas central care este «pe linie moarta» dupa gafele din meciurile amicale jucate de Petrolul in aceasta vara si care are un viitor incert la Petrolul, unde doar salariul generos reprezinta «atractia principala» pentru jucatorul african.
In schimb, cel mai tanar jucator din lot, portarul ploiestean Iulian Oprea, a debutat pe «Ilie Oana», Rednic folosindu-i pe toti aparatorii buturilor.

S-a jucat in „Macron”

Petrolul a renuntat la echipamentul «Adidas» purtat in primul sezon de Liga I, dupa ce, in esalonul secund, jucase in «Hummel», acum venind randul firmei italiene «Macron» sa imbrace echipa ploiesteana. Produsele «macaronarilor» care imbraca si Lazio si Napoli nu vor fi, insa, deocamdata, disponibile in magazinul clubului, timp de cateva saptamani.

Protest „anti-Bucuresti”

Din nou, Steaua, Rapid si Dinamo au fost tinta injuraturilor galeriei petroliste, ultimii adaugandu-se pe lista cu un subiect nou – presupusa prezenta, in preliminariile Europa League, pe arena « Ilie Oana ». Total impotriva acestei posibilitati, suporterii au afisat un banner cu mesajul : « Templul nu ni-l intinati, Nu gazduim caini nomazi » !

Galamaz, primit cu ovatii

Protagonist al unui episod nefericit in toamna anului trecut, cand juca la Steaua, fundasul George Galamaz a fost primit cu ovatii de catre galeria petrolista, care i-a scandat numele la aparitia pe teren. Ceilalti «preferati» ai peluzei, la prezentare, dupa intensitatea aplauzelor, au fost Bornescu, Mustivar, Boudjemaa, Oprita, Cristea si, mai ales, Younes Hamza !
Marian DIMA