Vantul batea ieri pe Litoral, valurile erau periculos de inalte, steagul rosu al Salvamarului era ridicat – interdictie la scaldat ! Deci, ce bine ca nu suntem acum la mare. Altfel, este vreme de concedii si de invidiat pe cei aflati in concedii. Unii asteapta sa treaca vremea, pentru unii trece prea repede. Fierbe tara si la televizor. Olimpiada de la Londra sta sa inceapa, iar cronicile vor fi, cu siguranta, favorabile: “A fost un spectacol grandios, nemaivazut!” Vreme de aproape o luna, ne vom plictisi cu aproximativ aceleasi evenimente – recorduri personale, nationale, mondiale etc. Va urma inchiderea. Apoi, alta olimpiada.
Bianca Dragusanu s-a impacat cu printul Cristea, la Paulesti ! De parca ar fi fost Pacea de la Kuciuk-Kainargi, de care aproape toata lumea a uitat ! Stirea a facut deja inconjurul tarii, lumea s-a mai despovarat de o greutate. Dar, tot nu ploua ! Mediatorul Walter, patronul Petrolului, cel care a intermediat impaciuirea, este asteptat sa intervina si in conflictul leu vs. euro, fiindca este al doilea brand romanesc, dupa Lucian Bute, care se devalorizeaza intr-un timp atat de scurt. Leul, nu Walter. O grija in plus vine acum de la Mircea Stoian, vedeta care a decis sa paraseasca “Un show pacatos”. Cam nasol, ce s-o face moderatorul? Uite, de-aia nu o sa dormim bine noaptea – de-o grija in plus. Pe la bugetari, de aproape o luna, nu-i nimic nou. In fapt, categoria asta nu a fost deloc spectaculoasa, nu a stralucit prin actiuni nemaiauzite. Pleaca la serviciu, se intoarce de la serviciu, cu un mic ocol pe la Halele Centrale, la o bere, la o tabla, si cam atat. Nici Europa nu prea mai este cu ochii pe noi. Au intrat si oficialii UE in vacanta, doar noi si alti cativa amarasteni le asteptam infrigurati revenirea.
Noi – ca sa vedem ce mai zic, altii – sa le dea locuri de munca. Spaniolii isi striga disperarea pe caldaramul incins, ei se racoresc pe la Ibitza. Trebuie sa ne obisnuim cu chestiile astea. Ca si noutate – a fost adus in arest, in tara, Sile Camataru ! Ce mai stire de dezmortit oasele. Infractorul ne-a umplut ecranul televizorului cu ceafa-i groasa, iar o reporterita l-a intrebat, sugrumata de emotie, daca este vinovat ! Au afectat-o si pe ea caldurile ! Da, sunt intrebari destepte si proaste. Ca si vestile. Vestea proasta este ca multi dintre noi nu vor pupa nici la anul marea, ca asa e – n-ai bani, nu ai deschidere pe Litoral. Si-apoi, da-o incolo, ca mai este si sarata ! Bacalaureatul a trecut, s-a ras cat s-a ras de prosti, iar prostii au revenit pe net. Noi – la grijile noastre ! Concluzia: Bacul nu le-a folosit nici lor, nici noua !
Miting pro sau anti… Te uiti la desteptii aia care flutura tricolorul la cate o demonstratie, si te intrebi daca ti-ar sari in ajutor, pe strada, daca ai fi atacat de un infractor. Nu, fiindca o iau la sanatoasa, ei luptandu-se pentru niste idealuri mult mai mari, fireste ! Zilele astea au coborat in strada Justitia si Literatura. Monica Macovei trecea alaturi de poporul muncitor incruntata, Traian Ungureanu – traversa o strada ganditor. Zici ca sunt la demonstratia oamenilor muncii de la Chicago, de 1 mai 1886 ! Si noi, care credeam ca astfel de valori – mai ales Literatura – nu sunt accesibile vulgului. Deh ! Inseamna ca vulgul s-a mai desteptat ! Am mai pierdut o vara, s-a mai dus un an. “La multi ani !”, in curand! Revelionul unde-l facem ? Acasa, ca nu avem bani ! Avem idei, dar nu avem bani.
Cine zice ca a disparut comunismul ?

Florin TANASESCU