• CNSC le-a dat dreptate firmelor care au contestat anumite prevederi din caietul de sarcini

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a confirmat, in urma cu doua zile, ceea ce cotidianul „Prahova” a aratat, in mai multe randuri, avand la baza documentatiile depuse la acest for de mai multe societati comerciale interesate sa participe la licitatia organizata de Primaria Ploiesti pentru achizitionarea a 50 de autobuze noi destinate Regiei Autonome de Transport Public.
Printr-o decizie a CNSC, au fost admise contestatiile formulate de
SC Evobus Romania SRL, SC MHS Truck & Bus SRL si SC Cefin Romania SRL, in contradictoriu cu autoritatea contractanta – Primaria Ploiesti. Astfel, in baza documentelor depuse de partile direct implicate – respectiv firmele si Primaria Ploiesti – reprezentantii Consiliului
National de Solutionare a Contestatiilor au dispus anularea procedurii de atribuire, decizie care este obligatorie pentru autoritatea contractanta, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind achizitiile publice. Primaria Ploiesti nu mai are de ales, astfel fiind obligata sa reia toata procedura de organizare a licitatiei, incepand cu refacerea caietului de sarcini – ale carui prevederi au fost contestate, punct cu punct, in fata CNSC.
La data de 10 mai, tot Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor suspendase, prin decizie, aceeasi procedura contestata de patru societati comerciale.
Printre elementele considerate discriminatorii de catre contestatari, in dosarele depuse la CNSC se enumerau prevederile referitoare la anumite conditii tehnice eliminatorii care ar fi avantajat un anumit producator de autobuze – singurul de pe piata autohtona ce s-ar fi incadrat in cerintele din caietul de sarcini elaborat de autoritatea contractanta. Societatile care au contestat modul de organizare a procedurii de atribuire au solicitat eliminarea criteriilor referitoare la puterea motorului, la parbrizul vertical divizat, dar si la metodologia de punctare aferenta documentatiei de atribuire.
Patru societati din Bucuresti (Cefin Romania SRL, MHS Truck&Bus, Tranzit Class si EvoBus Romania SRL) au contestat la CNSC restrictiile la care sunt supuse eventualele firme care doresc sa participe la licitatia care fusese programata de municipalitatea ploiesteana pentru data de 23 mai, adica exact pentru astazi. Trei dintre acestea au avut castig de cauza si au obtinut anularea procedurii. Primaria Ploiesti a lansat, la inceputul lunii aprilie, procedura de achizitie a 50 de autobuze noi pentru Regia Autonoma de Transport Public, a caror valoare a fost estimata la circa 10 milioane de euro fara TVA.
Violeta STOICA