Numarul salariatilor, in crestere

La sfarsitul lunii ianuarie a.c., la firmele sau institutiile cu sediul in Prahova erau angajati cu contract individual de munca 166.549 de persoane, cu 1.046 de persoane mai multe fata de luna decembrie 2011, potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica. Intr-un comunicat se mai precizeaza si faptul ca, in ultimul trimestru al anului anterior, la 100 de salariati revenea un numar de 118 pensionari, mai putin cu un pensionar fata de trimestrul IV al anului 2010.
In ceea ce priveste castigul salarial mediu net, acesta a fost, in prima luna a acestui an, de 1.375 de lei, in scadere cu 7,3 la suta comparativ cu luna decembrie a anului trecut.

Sute de tone de marfuri, confiscate de Garda Financiara

Comisarii Garzii Financiare au confiscat, recent, deoarece nu au fost prezentate documente legale de provenienta, 6 tiruri cu diverse produse alimentare sau nealimentare, dintre care 4 erau incarcate cu 75 de tone de cartofi si 23 de tone de arpagic, iar restul cu detergenti si salata verde, toate provenite din achizitii intracomunitare. Marfa, evaluata la peste 260.000 de lei, urma sa fie vanduta pe piata neagra, potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Produsele confiscate vor fi valorificate de catre directiile finantelor publice judetene, sumele rezultate urmand a se face venit la bugetul statului.
La fel ca si in alte situatii de acest gen, tirurile respective au fost monitorizate non-stop, prin aplicatia informatica denumita „Trafic control”.

Modificarea legii taximetriei pentru combaterea pirateriei

Parlamentarii au admis, recent, modificarea legii taximetriei, in sensul introducerii unui articol privind combaterea pirateriei si a activitatii neautorizate si nelicentiate in activitatea de taxi. Conform unui comunicat al Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), „noul act normativ prevede, intre altele, faptul ca fiecare operator din domeniul taximetriei isi poate desfasura activitatea doar pe raza localitatii de autorizare, iar consiliile locale vor stabili un tarif unic pentru serviciul de taximetrie de pe raza localitatii de autorizare”. De asemenea, in comunicat se mai precizeaza: „noul act normativ mai prevede ca dispecerizarea nu mai este obligatorie, ci optionala, iar pentru eliminarea eventualelor disensiuni intre operatorii de taximetrie s-a renuntat la cazierul profesional, fiind valabil, la angajare, doar cazierul auto.

Israelienii, in topul turistilor straini sositi in Prahova

In structurile turistice cu sediul pe raza judetului Prahova au fost cazate, in anul anterior, 335.006 persoane, cu 17.481 de persoane mai multe fata de anul 2010, dintre care 289.406 au fost turisti romani, iar restul – cetateni straini. Cei mai multi turisti straini au provenit din Israel (15,3 la suta din total), Italia (9,8 la suta), Bulgaria (8,1 la suta), Germania (6,4 la suta), SUA (5,2 la suta) si Spania (5 la suta). Sejurul mediu inregistrat, in anul precedent, a fost de 2,5 zile/turist, asemanator celui din anul 2010.