• La vernisaj au fost prezenti nepotii si stranepotii marelui artist

Cel mai emotionant eveniment din cadrul Festivalului de Teatru „Toma Caragiu” de la Ploiesti – manifestare care s-a incheiat duminica seara – l-a reprezentat deschiderea expozitiei de sculptura „Clovnul si ai sai”. Evenimentul a avut loc sambata, in foaierul teatrului ploiestean, amfitrion fiind Lucian Sabados, directorul acestei institutii. Expozitia cuprinde zece lucrari semnate de sora marelui actor, artistul plastic Geta Caragiu (in foto – a treia de la dreapta la stanga) toate fiiind dedicate familiei. Alaturi de sculptorita, la vernisaj au fost prezenti fiii acesteia – Stefan (scenograf ) si Dragos (designer), impreuna cu familiile, din randul carora nu au lipsit cei patru nepoti ai artistei – Alexandra, Sofia, Antonia si Tudor. Au fost prezenti, de asemenea, actorii Victor Rebengiuc, Irina Petrescu si Mariana Mihut.
Criticul de arta Aurelia Mocanu a prezentat cele zece lucrari de sculptura, dintre care noua sunt realizate din ghips, si nu au mai fost vazute niciodata de public. Cea de-a zecea, din bronz, a mai fost expusa in anii ’80. Toate au fost create in 1978, la un an dupa tragica disparitie a marelui actor. In lucrarile artistei se regasesc doua, trei sau cinci personaje: ea, alaturi de fratele sau; cei trei frati: Geta, Toma si Matilda (reputat lingvist si profesor universitar, care s-a stins din viata acum cativa ani) si acestia, alaturi de parintii Caragiu Nico si Atena Papastere. In mijlocul expozitiei se afla, de altfel, si o fotografie ingalbenita de timp, a celor trei frati Caragiu, ce dateaza din vremea copilariei lor. „Sunt 33 de ani de cand Geta Caragiu si-a transformat lacrimile durerii pierderii fratelui iubit Toma intr-un fel de roua, cu care a stins ghipsul acestor lucrari”, a amintit Aurelia Mocanu, in alocutiunea sa. Geta Caragiu a vorbit despre minunata copilarie traita alaturi de familia sa si despre faptul ca, dupa ce rudele sale au disparut, pentru ea „s-a daramat pamantul”. „Ceea ce vedeti aici este durerea mea intruchipata in aceste lucrari. De fapt, am vrut sa exprim acel rasu’-plansu’. Aici este si ras si plans”, a spus aceasta.
Victor Rebengiuc a precizat: „Apreciez din tot sufletul faptul ca exista aceasta expozitie, aceasta cinstire a memoriei lui Toma, un mare actor pe care il stim si il regretam cu totii, de care am fost, intr-un fel, legat, deoarece am jucat impreuna in teatru, in filme. L-am apreciat intotdeauna ca pe un mare actor si ca pe un exemplu, pentru mine, de maiestrie actoriceasca. In afara de faptul ca avea un geniu comic inegalabil, el a facut un lucru care pe mine m-a uimit, la indemnul unui alt mare disparut si al unui alt mare prieten al lui Toma – Liviu Ciulei. A avut curajul sa faca un pas urias-in loc de repertoriul comic, pe care il juca stralucit, sa atace repertoriul tragico-dramatic. Nu este un lucru usor pentru un actor care are un public format. Lumea, cum il vedea aparand pe scena, incepea sa rada si sa aplaude, pentru ca stia ca urmeaza minunate clipe de incantare. Domnul Ciulei l-a convins ca e momentul, ca are forta sa atace marele repertoriu. Asa ca, daca la prima aparitie pe scena publicul incepea sa rada, el izbutea sa stapaneasca publicul, sa-si expuna partitura si sa convinga, pentru ca avea acel mare talent pe care il regretam cu totii astazi”. Mariana Mihut a marturisit, la randul sau, faptul ca a avut „bucuria si extraordinarul noroc” de a repeta cu Toma Caragiu in spectacolul „Revizorul”. „Nu stiu daca mai exista un actor in Europa care sa aiba performantele actoricesti ale lui, in «Revizorul». A fost urias si sunt fericita ca l-am cunoscut si am jucat alaturi de el”, a declarat actrita. La finalul evenimentului, Lucian Sabados a inmanat sculptoritei Geta Caragiu o diploma si o medalie cu chipul lui Toma Caragiu si stema orasului, realizata special pentru prima editie a festivalului. Medalii au mai fost oferite nepotilor marelui actor, precum si altor invitati. Expozitia „Clovnul si ai sai” va ramane deschisa pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.
Ana-Maria MAXIM