Sfarsitul lunii august si luna septembrie vor fi cele mai bune perioade pentru piata chiriilor, potrivit agentilor imobiliari. De altfel, acesta este un fenomen care s-a repetat in ultimii doi ani, toamna aducand, totodata, si scaderi ale pretului chiriilor pe toate segmentele de piata. Si asta, deoarece sunt foarte multe oferte, proprietarii nu-si permit sa solicite o chirie in afara pietei si, nu de putine ori, chiar lasa la pret, in speranta ca nu vor ramane cu apartamentele goale de la 1 octombrie.
Noul val de studenti, care, in urma cu 3-4 ani, asigurau proprietarilor un venit lunar considerabil si o crestere pe piata inchirierilor in lunile august si septembrie, acum aduce o scadere a pretului de inchiriere, proprietarii multumindu‑se sa aiba locuinta inchiriata, cu orice pret. Pe de alta parte, studentii care se intorc, din toamna, la studii, trebuie sa se asigure ca au unde sa locuiasca de la 1 octombrie. Din acest motiv, ei cauta sa inchirieze incepand chiar din luna august. Cei care vor inchiria pe ultima suta de metri se vor confrunta fie cu proprietarii care tin la pret si nu cedeaza niciun euro, fie cu proprietati mai slab pozitionate, neamenajate sau fara dotari, care nu s-au inchiriat intre timp. De asemenea, exista riscul ca unii proprietari sa incerce sa obtina un pret chiar mai mare daca chiriasii intra in criza de timp. Asadar, luna august si inceputul lunii septembrie reprezinta cea mai buna perioada pentru a inchiria un apartament, atat pentru chiriasi, cat si pentru proprietari. ,,Totusi, fata de alti ani putem spune ca asistam la o stabilizare a pietei si chiar vorbim despre preturi scazute comparativ cu anii anteriori. De pilda, preturile pentru inchirierea unei garsoniere mobilate variaza intre 170 de euro si 200 de euro, iar in cazul unei garsoniere nemobilate pretul ajunge chiar si la 100 de euro pe luna’’, ne-a declarat Petre Negrea, agent imobiliar la o firma din Ploiesti.
Stabilizarea pietei chiriilor este confirmata si de un raport de monitorizare imobiliara, realizat recent de catre anunturiparticulari.ro, potrivit caruia, in ultimele 12 luni, s-au inregistrat modificari relativ mici pe toate segmentele de piata. Astfel, in luna iulie, pentru un apartament cu doua camere a fost solicitat un pret mediu de 325 euro, cu 6% mai putin fata de iulie 2010, cand pretul de inchiriere era de 347 euro. Pentru o garsoniera, pretul mediu solicitat a fost de 228 euro, cu 7% mai putin fata de aceeasi luna a anului precedent. Pentru apartamentele cu 3 camere, pretul a scazut cu 3,5%, in luna iulie 2010 solicitandu-se, in medie, 462 de euro. Acesta a scazut treptat, ajungand la 446 euro in iulie 2011.
Tot un trend descendent se inregistreaza si in cazul apartamentelor cu 4 camere, insa diferenta in acest caz este semnificativ mai mare, de 11% fata de iulie 2010. Pretul mediu solicitat a scazut de la 750 de euro la 667 de euro, in prezent. Potrivit anunturiparticulari.ro este de asteptat ca si in aceasta toamna chiriile sa aiba o evolutie similara cu anii precedenti si sa se constate mici modificari de preturi exact in perioada cand valurile de studenti vor incepe sa-si caute locuinte. De obicei, lunile august – septembrie sunt luni de referinta pentru piata inchirierilor fiind un etalon care prefigureaza evolutia viitoare a pietei.
In prezent, in Ploiesti, pretul chiriei pentru o garsoniera porneste de la 120 -150 de euro pe luna si poate urca pana la 250 -325 de euro pe luna. In cazul unui apartament cu doua camere, acesta porneste de la 280 de euro, dar poate urca si la 600 de euro (apartament mobilat, de lux, zona buna), iar pentru trei camere se solicita intre 300 de euro si 600 de euro, depinzand, de asemenea, de conditiile oferite si de zona unde este amplasat.
C. DOBRE