Existenta unui conflict intre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate o demonstreaza si comunicatul de presa dat publicitatii, ieri, de catre prima institutie. Ministerul Sanatatii si-a exprimat dezacordul fata de noile criterii de internare in unitatile sanitare cu paturi propuse de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in proiectul privind normele la Contractul-cadru care stabilesc acordarea asistentei medicale in perioada 2011-2012. ,,Criteriile propuse sunt subiective, iar daca propunerea ar trebui pusa in aplicare se va ingreuna modul de desfasurare a actului medical in spitale. Conducerea Ministerului Sanatatii considera propunerea reprezentantilor CNAS nerealista si imposibil de aplicat’’, se mai arata in respectivul comunicat.
,,E o situatie neplacuta si pentru noi, ca medici, si pentru pacienti. Dar, pe de alta parte, nu putem semna un document in alb, cu destule deficiente, plus ca nu cunoastem normele de aplicare, fondurile alocate. Situatia creata este cu atat mai grava cu cat, initial, noul Contract pe 2011 trebuia sa intre in vigoare de la 1 aprilie, fiind amanat deja cu doua luni, tocmai in ideea de a se rezolva partea legislativa. Nu s-a intamplat, din pacate, nimic’’, a declarat Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor Prahova, in cadrul unei conferinte de presa organizata ieri.
,,In aceste conditii, de maine (n.n. – de astazi ) vom functiona in regim privat. Medicii de familie vor fi prezenti in cabinete si vor acorda consultatii. Timp de o saptamana, acestea vor fi gratuite, dupa care se va percepe o taxa, deoarece noi – medicii de familie – avem de platit utilitatile pentru ca sa poata functiona cabinetele. Desigur, nu vom putea elibera niciun document in relatie cu Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru a avea o continuitate a actului medical, noi, medicii de familie, am solicitat Ministerului Sanatatii prelungirea vechiului document, dar nu am primit niciun raspuns in acest sens’’, ne-a mai precizat presedintele Colegiului Medicilor Prahova. Aceasta a mai declarat ca, din surse sigure, stie ca exista un conflict intre Ministerul Sanatatii si CNAS, care se rasfrange atat asupra pacientilor, cat si a medicilor.
Desi partea legislativa e incerta, presedintele Colegiului Medicilor Prahova nu exclude faptul ca unii medici ar putea semna, totusi, noul contract, asa cum s-a mai intamplat si in alti ani. In prezent, la nivelul judetului, dintre cei 360 de medici de familie, 250 si-au exprimat in scris acordul de a nu semna documentul, ceilalti exprimandu-si doar verbal aceasta optiune.
Nu in ultimul rand, medicii sunt decisi sa solicite un audit financiar la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, convinsi fiind ca o parte dintre fondurile pentru asistenta primara nu se regaseste in platile catre medici, iar implementarea renumitului Sistem Informatic Unic Integrat reprezinta doar un… loc de furat.
C. Dobre