Ministrul Muncii, Ioan Botis, a demisionat din functie, ieri dimineata, dupa o noua discutie cu premierul Emil Boc in care acesta i-a sugerat renuntarea la functie in contextul scandalului izbucnit legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european. Ioan Botis a declarat ca demisia sa este una de onoare, iar premierul va anunta numele noului ministru al Muncii. “Am facut ceea ce am declarat de ieri (n.n.-marti) si anume faptul ca demisia era inevitabila. Am prezentat premierului demisia, dar nu am avut nicio discutie privind posibilul succesor. Vreau sa imi exprim scuzele pentru ca am intarziat o zi in anuntarea demisiei. Am tinut sa il informez pe primul ministru asupra intentiilor mele de a demisiona si am facut o informare catre presedinte. Imi prezint demisia, la baza careia stau motive de moralitate. Este o demisie de onoare“, a declarat ministrul Muncii. Acesta a mai declarat ca “le adresez scuze cetatenilor municipiului Bistrita, celor care m-au sustinut, au avut incredere si au avut dezamagiri in legatura cu ultimele intamplari din viata mea ca ministru. As vrea sa prezint scuzele mele colegilor din Guvern. Este o situatie neplacuta pentru multi, dar nu as vrea ca ei sa fie nevoiti sa dea explicatii pentru activitatea unui coleg”.
Surse oficiale au declarat, totodata, ca premierul Emil Boc l-a convocat la Guvern, ieri dimineata, pe Ioan Botis, pentru a relua discutia privind cazul ONG unde sotia ministrului Muncii a fost angajata consilier si pentru a analiza oportunitatea demisiei acestuia din functie. Ioan Botis este verificat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care urmeaza sa stabileasca daca demnitarul se afla intr-un conflict de interese, avand in vedere ca sotia acestuia este consilier pe proiectul “Sansa la demnitate”, finantat de UE si Guvern. Si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat dupa articolele din media legate de un posibil conflict de interese in care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, si a inceput o ancheta, au declarat, marti, surse din conducerea institutiei. Ioan Botis a declarat, marti, ca sotia sa se va retrage din functia de consilier in proiectul derulat de Asociatia EuroActiv din Bistrita Nasaud si ca niciunul dintre ei nu a avut vreodata calitatea de fondator sau de membru al asociatiei.
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca a acceptat demisia lui Ioan Botis din postul de ministru al Muncii si ca va
inainta presedintelui nominalizarea unei noi persoane pentru acest portofoliu, conform Constitutiei. “Am acceptat demisia si, conform Constitutiei, voi face o propunere presedintelui”, a spus Boc.
Liderii opozitiei din Senat au afirmat ieri ca demisia ministrului Muncii, Ioan Nelu Botis, nu este suficienta si ar trebui ca intregul Guvern sa plece, liberalul Puiu Hasotti comentand ca este chiar “un gest banal”, iar social-democratul Ilie Sarbu a sugerat ca Botis trebuie deferit justitiei. “E un inceput bun. Asteptam ca tot Guvernul sa faca acelasi lucru, sa aiba demnitatea si forta sa-si depuna demisia, fiindca nu mai asteptam nimic de la acest Guvern”, a spus liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu. Acesta a afirmat ca situatia este foarte grava, “dincolo de gluma premierului”, de marti, ca Botis este un om serios. “Noi nu discutam despre seriozitatea oamenilor, ci despre ceea ce fac ei cand sunt pusi in demnitati publice si vizavi de fonduri europene nu putem glumi”, a continuat Sarbu, adaugand ca, dincolo de derizoriul in care a fost adusa aceasta dezbatere, cazul lui Botis “va trebui tratat de Justitia romana”. Si senatorul UDMR Gyorgy Frunda a considerat gestul lui Botis “bine-venit”. “Cred ca este o decizie inteleapta, normala, putin cam tarzie. Este o situatie foarte neplacuta. Eu cred in buna-credinta a domnului ministru, in onestitatea dansului, dar a fost o greseala care trebuie platita. Demisia este bine-venita pentru toata lumea”, a spus acesta.

Nume vehiculate de posibili inlocuitori

Demisia lui Ioan Botis din fruntea Ministerului Muncii deschide discutia despre cine ii va lua locul. Ca si atunci cand a fost inlocuit Mihail Seitan, trei nume sunt vehiculate: Gheorghe Barbu, fost ministru PD al Muncii, Marian Sarbu, fost ministru al Muncii, membru UNPR si Valentin Mocanu, secretar de stat. Sarbu, desi este considerat un specialist in domeniu, are dezavantajul de a fi membru al UNPR, iar cedarea ministerului de catre PDL ar putea starni nemultumiri in randurile democrat-liberalilor. In aceste conditii nu e exclus ca din randurile parlamentarilor PDL sa apara o surpriza, asa cum s-a intamplat atunci cand au fost numiti Ioan Botis si Ioan Ariton. O alta varianta enuntata ar fi cea a presedintei Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Raluca Turcan. Aceasta este autoarea legii parteneriatului stat-biserica, aflata inca in circuitul parlamentar. Turcan este sotia purtatorului de cuvant al Cotroceniului, Valeriu Turcan.

Nicolae Ivaschescu va prelua,temporar, atributiile lui Botis

Premierul Emil Boc a anuntat, ieri dupa-amiaza, ca secretarul de stat in Ministerul Muncii, Nicolae Ivaschescu, va prelua temporar atributiile lui Ioan Botis, care a demisionat. “Nicolae Ivaschescu doar gestioneaza treburile curente ale Ministerului Muncii pana la numirea oficiala a noului ministru. Voi face cunoscuta decizia dupa ce ma voi consulta atat in partid, cat si cu seful statului in vederea nominalizarii si dupa aceea, evident, vom face aceasta propunere. In acest moment, dati-mi voie sa nu avansez niciun fel de nume. Sunt in analiza mai multe nume si cand decizia va fi luata o voi face cunoscuta”, a declarat Boc, mentionand ca va face nominalizarea “in zilele urmatoare”.