Prahovenii care intentioneaza sa investeasca in domeniul agriculturii ar trebui sa se grabeasca. Si asta intrucat Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat deschiderea unei noi sesiuni pentru depunerea proiectelor de investitii cu finantare comunitara, aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013. Este vorba, in primul rand, despre Masura 121 („Modernizarea exploatatiilor agricole”) careia, in noua sesiune, ii sunt alocate 150 de milioane de euro, respectiv 56 de milioane de euro pentru investitiile din sectorul vegetal, iar diferenta – pentru cele aferente sectorului zootehnic.
Persoanele interesate pot depune cererile de finantare nerambursabila la oficiile teritoriale ale APDRP pana pe data de 29 aprilie, inclusiv. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu poate depasi doua milioane de euro, iar procentul sprijinului nerambursabil este de pana la 40 la suta din suma respectiva, procent care poate fi majorat cu 10 la suta in cazul investitiilor realizate de fermierii cu varsta de pana la 40 de ani, la data depunerii cererii de finantare. Prin implementarea Masurii 121 se urmareste, printre altele, modernizarea fermelor si diversificarea productiei agricole, adaptarea calitatii produselor la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, producerea si utilizarea energiei electrice din surse regenerabile.
Incepand cu anul 2008 – cand a fost lansata prima sesiune de proiecte circumscrise Masurii 121 – si pana in momentul de fata, APDRP a inregistrat 5.545 de cereri de finantare din partea fermierilor (inclusiv a celor din Prahova), in valoare totala de 2,12 miliarde de euro. In urma verificarii si evaluarii acestora, au fost semnate, pana acum, aproximativ 1.650 de contracte de finantare in valoare de 608 milioane de euro. Cu alte cuvinte, au fost absorbite deja peste 66 la suta din totalul celor 913 milioane de euro alocate Romaniei de Uniunea Europeana doar pentru Masura 121.
C.DUMITRU