• Municipalitatea a reusit „performanta” de a se situa pe locul 7 din peste 2.500 de autoritati locale contractante

Dupa topul neregulilor descoperite de Curtea de Conturi, Primaria Ploiesti a reusit o alta „notabila performanta” in decursul anului 2010.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), municipalitatea ploiesteana se situeaza pe locul sapte, din 2.556 de autoritati locale contractante din intreaga tara, la numarul de contestatii inregistrate la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de catre societatile participante la licitatii. Fie ca au fost contestate documentatiile de atribuire, fie rezultatele licitatiilor, Primaria Ploiesti a fost printre primele autoritati locale din tara la numarul de reclamatii referitoare la modul de organizare a procedurilor de achizitii publice derulate in anul 2010. Astfel, 46 de contestatii au fost depuse de catre operatorii economici la CNSC, nemultumirile multora dintre ei fiind rezolvate favorabil de catre institutia nationala de solutionare, 14 contestatari gasindu-si dreptatea prin intermediul CNSC.
Mult mai jos, in topul licitatiilor contestate anul trecut, pe locul 66 se situeaza Consiliul Judetean Prahova – Directia Logistica (in prezent desfiintata) – cu 16 contestatii depuse – iar pe locul 124 se regaseste Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, cu un numar de 11 proceduri de achizitie contestate.
In total, din judetul Prahova au fost depuse de catre operatorii economici – participanti sau inscrisi in licitatii – 263 de contestatii la CNSC.
La nivel national, comparativ cu anul 2009, in cursul anului trecut au fost depuse mult mai putine contestatii la adresa autoritatilor locale organizatoare de licitatii, data fiind intrarea in vigoare a prevederilor privind retinerea unor sume din garantia de participare depusa de operatorul economic daca ii este respinsa contestatia de catre CNSC.
Violeta STOICA