In prezent, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi – Filiala Prahova are 8.790 de membri, 1735 dintre acestia fiind invalizi si veterani de razboi, 84 sunt vaduve de razboi (sotii acestora au decedat pe front), iar restul de 6.971 sunt vaduve de veterani de razboi (sotii acestora au decedat dupa terminarea razboiului si pana in prezent). Din pacate, de la an la an numarul membrilor asociatiei amintite scade. „Aceasta asociatie a fost infiintata in anul 1994 si pe atunci aveam inregistrati peste 30.000 de membri. Acum numarul acestora este mult mai mic si, din pacate, scade de la an la an. Asta si din cauza faptului ca membrii nostri sunt persoane varstnice, ale caror varste depasesc 85 de ani. Cei mai multi membri ai Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi – Filiala Prahova sunt din Ploiesti, Campina, insa exista localitati in care traiesc numai 2 – 3 veterani de razboi sau vaduve ale acestora”, ne-a precizat Gheorghe Raucea, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi – Filiala Prahova.
De cand a fost infiintata asociatia amintita, au fost inregistrati 2.246 de veterani de razboi decorati cu ordine si medalii de razboi si, desi potrivit legii ar fi trebuit sa beneficieze de 5 ha teren arabil sau 500 de mp loc pentru casa, numai 673 au fost improprietariti si 875 – despagubiti cu sume ce reprezinta contravaloarea terenurilor la care erau indreptatiti conform legii. Potrivit articolului 8 din Legea 44/1994 drepturile veteranilor de razboi decorati – legate de improprietarirea cu loc de casa sau echivalent – sunt transmisibile mostenitorilor legali, daca titularul a depus cererea de obtinere a acestor drepturi in timpul vietii. „Din pacate, unii veterani de razboi decorati au murit pe front, unii au decedat pana cand a aparut aceasta lege, iar altii au decedat dupa aparitia legii insa nu stiau care le sunt drepturile si, astfel, nu au depus cerere. Ca urmare, am facut mai multe demersuri pentru ca acest articol sa dispara din lege pentru ca mostenitorii veteranilor de razboi decorati sa poata primi terenurile ce se cuveneau acestora din urma, insa fara niciun rezultat”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
O alta problema cu care se confrunta asociatia amintita este aceea ca, desi legal inhumarea invalizilor si veteranilor de razboi si a vaduvelor de razboi trebuie sa se faca gratuit, unele parohii nu au respectat prevederile legale si au solicitat bani in schimbul acestui serviciu. De asemenea, veteranii de razboi se mai confrunta si cu neaplicarea Legii 303, care prevede ca acestia si vaduvele care nu s-au recasatorit beneficiaza de scutirea de plata a impozitelor pe teren si cladire.
Fiecare dintre veteranii de razboi prahoveni decorati primeste, anual, bilete pentru 24 de calatorii gratuite cu trenul, iar cei nedecorati – 12, vaduvele acestora beneficiind de jumatate din drepturile sotului. Daca in ceea ce priveste biletele de tren acordate gratuit veteranilor de razboi nu sunt probleme, in cazul transportului cu mijloacele auto private veteranii de razboi si vaduvele de razboi au intampinat anul trecut unele dificultati. „Anul trecut, firmele de transport au refuzat sa mai accepte vreunui veteran de razboi sa calatoreasca gratuit, chiar daca li se prezentau acte legale care demonstrau ca beneficiaza de gratuitate, pe motiv ca biletele nu le-au fost decontate de catre Ministerul Transportului. In acest an, a venit un veteran sa-mi spuna ca a trecut printr-o astfel de situatie, insa i-am cerut sa imi aduca documente doveditoare, printre care se regaseste si biletul pe care l-a achitat pentru calatoria respectiva, insa deocamdata nu a revenit. Totusi, speram ca acest caz sa fie singurul si sa nu ne mai confruntam cu aceasta problema si in acest an. O alta problema este aceea ca, desi potrivit Legii 44/1994 beneficiem de asistenta medicala gratuita, nu ne regasim printre categoriile de persoane scutite de coplata. De aceea m-am adresat conducerii Casei de Asigurari de Sanatate pentru ca si veteranii de razboi sa fie scutiti de coplata si astept un raspuns”, ne-a mai precizat Gheorghe Raucea.
Printre nemultumirile membrilor Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi – Filiala Prahova se regaseste si aceea ca invalizii, veteranii si vaduvele de razboi nu beneficiaza de gratuitate la procurarea medicamentelor necesare, asa cum prevede legea, ci de o reducere, pe motiv ca medicamentele prescrise de medic nu sunt romanesti.
In ceea ce priveste valoarea indemnizatiei de veteran de razboi- pentru unii prahoveni care au luptat pe front aceasta reprezentand singura sursa de venit – aceasta este de 92 de lei. In plus, veteranii de razboi mai beneficiaza de un spor de front care reprezinta 10 lei pentru un an de lupta, iar pentru fiecare luna in plus mai primesc cate 5 lei. Veteranii de razboi decorati pe front beneficiaza si de o renta lunara in valoare de 222 de lei.

Anemary GRIGORE