Ieri, in jurul orei 11.00, peste 30 de medici de familie prahoveni s-au prezentat la sediul Directiei de Sanatate Publica Prahova pentru a depune cereri in vederea obtinerii certificatului de medic primar/specialist (modelul nou) necesar emigrarii. Demersul acestora reprezinta una dintre formele de protest stabilite la nivel national de catre reprezentantii forurilor legale ale acestora si este o urmare a nemultumirilor legate de prevederile noului Contract-cadru care ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie a.c.
,,Ne-am strans aici in jur de 40 de medici, iar in zilele urmatoare vor mai veni si alti colegi, pentru a solicita actele necesare obtinerii certificatelor de conformitate care ne trebuie in vederea intocmirii dosarului de emigrare. Daca tot nu suntem doriti in tara, fiind chiar indemnati sa plecam, atunci asta vom face. Nu e vorba numai despre bani, ci si despre demnitate. Este un semnal de alarma pentru ca factorii de decizie sa inteleaga ca nu vom semna noul Contract –cadru, in conditiile date’’, ne-a declarat Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor din Prahova, prezenta ieri la sediul Directiei de Sanatate Publica Prahova si solicitand ea insasi certificatul amintit.
,,Am 52 de ani in prezent si 30 de ani am lucrat ca medic de familie. Insa modul in care se pune problema acum si conditiile noului Contract-cadru sunt inadmisibile. Asa ca daca serviciile noastre nu mai sunt dorite aici, vom pleca in Europa, in Canada, in tari unde este nevoie de noi si unde suntem tratati cu respect, iar salariile nici nu se compara’’, ne-a declarat si Claudia Zoica, medic de familie la un cabinet din Ploiesti.
Vizavi de aceasta manifestare, conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova s-a aratat nemultumita, directorul adjunct Anca Dobrescu rugandu-i respectuos ,,sa nu faca sezatoare in curtea institutiei’’. ,,Demersul medicilor este absolut legal, insa ne-a surprins maniera de a actiona. Practic, activitatea institutiei noastre a fost blocata de oameni cu o anumita pregatire si asta in conditiile in care am observat ca multi dintre cei prezenti nici macar nu stiau de ce se afla aici. Ba, mai mult, am inteles ca unii medici au venit aici in timpul programului de serviciu. Pacat, deoarece pana acum am avut relatii de buna calitate cu medicii de familie’’, ne-a precizat Cristian Vintilescu, directorul DSP Prahova. Acesta a mai spus ca va raporta nemultumirile medicilor de familie catre Ministerul Sanatatii, adaugand ca, din ceea ce cunoaste, autoritatile cauta inca solutii intelepte pentru rezolvarea problemei, iar plecarea medicilor nu este un lucru de dorit.
Potrivit datelor DSP Prahova, in judet exista un deficit de peste 40 de medici de familie.
Cert este ca, in cazul in care pana la 1 aprilie nu se va gasi nicio formula acceptata atat de catre medici cat si de catre Ministerul Sanatatii, toate cadrele medicale vor refuza semnarea noului Contract-cadru.
Ca urmare, incepand de la data mentionata mai sus, medicii de familie vor acorda asistenta medicala in regim privat, adica nu vor prescrie retete pentru medicamente gratuite si compensate, bilete de trimitere in regim gratuit catre diferite unitati sanitare si nici concedii medicale.
C.Dobre