Pana la finele anului trecut, Romania a absorbit 1,9 miliarde euro din fondurile structurale puse la dispozitie de UE, cu exceptia agriculturii, reprezentand doar 10% din totalul disponibil in programul 2007-2013, a declarat, ieri, Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
“La jumatatea perioadei (2007-2013, n.r.) platile efectuate sunt la numai 10% din cele 20 miliarde euro, exclusiv agricultura, care pot fi atrase, de fapt, pana la 31 decembrie 2015, pentru ca exista doi ani in care expira termenul limita de depunere a facturilor”, a spus Dragoi.
El a aratat ca au fost depuse proiecte in valoare totala estimata de 40 miliarde euro, din care s-au contractat 7.000 de proiecte, estimate la 15 miliarde euro, si s-au semnat 5.000 de proiecte, de aproximativ 10 miliarde euro.
“La evaluare, trebuie spus ca peste jumatate din proiecte sunt foarte slabe, in niciun caz bancabile. Sunt foarte multi consultanti care lucreaza cu beneficiari fara expertiza si fac niste proiecte neaplicabile. (…) Consultantii sa-si consilieze beneficiarii intr-un mod mai corect!”, a afirmat Dragoi.
Oficialul Ministerului Finantelor recunoaste ca au fost facute mai multe planuri de relansare care nu au adus efectul dorit, dar spera ca ultimele masuri care vor fi adoptate impreuna cu Comisia Europeana vor asigura indeplinirea obiectivului stabilit de Romania, de a atrage 90% din fondurile structurale pana in anul 2015.
El a vorbit despre reducerea numarului de documente atat in faza de depunere a proiectelor, cat si in cea de contractare si de semnare.