Tabloul „La Lecture”, portretul muzei care a influentat atat viata, cat si cariera pictorului Pablo Picasso, va fi scos la licitatie saptamana viitoare, la Londra, au anuntat reprezentantii casei Sotheby’s.
Tabloul reprezinta portretul unei iubite secrete a pictorului, Marie-Therese Walter, care avea doar 17 ani in momentul in care l-a cunoscut pe Picasso, pe atunci in varsta de 45 de ani.
Relatia lor a fost pastrata in mare secret timp de multi ani, din cauza faptului ca renumitul artist era casatorit, dar si pentru ca “muza” lui era foarte tanara. Specialistii se asteapta ca aceasta pictura, realizata in 1932, sa fie vanduta pentru o suma cuprinsa intre 12 milioane de lire sterline (14 milioane de euro) si 18 milioane de lire sterline (21 milioane de euro). Inainte de a poza pentru tabloul “La Lecture”, Marie-Therese Walter a mai aparut in alte cateva tablouri ale celebrului artist, insa prezenta ei era “codata”, trasaturile tinerei fiind intotdeauna mascate si estompate in fundal.
Abia dupa ce pictura a fost expusa intr-o retrospectiva a operelor lui Picasso, sotia acestuia, Olga Khokhlova, a realizat ca in viata sotului ei exista o alta femeie, iar mariajul lor s-a destramat la scurt timp dupa aceea.
Marie-Therese Walter a avut o fiica, Maya, cu Pablo Picasso si a reprezentat sursa de inspiratie pentru alte doua lucrari celebre pictate tot in anul 1932 – “Le Rêve” si “Nu au Plateau de Sculpteur” (Nude, Green Leaves and Bust).
Printre celelalte opere de arta moderna si impresionista ce vor fi scoase la licitatie de casa Sotheby’s, pe 8 februarie, se afla si cateva tablouri de Claude Monet si Lucian Freud.