Reprezentantii Puterii au fortat, ieri, in plenul reunit validarea angajarii raspunderii pe Legea Educatiei. Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a adoptat, in sedinta de ieri, introducerea pe ordinea de zi a continuarii angajarii raspunderii Guvernului pe Legea educatiei, propunere venita din partea grupului PDL. Decizia a fost luata cu 183 voturi “pentru”, zero “impotriva”, o abtinere, reprezentantii Opozitiei, desi prezenti in sala, abtinandu-se de la vot. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus la inceputul sedintei comune a celor doua Camere suplimentarea ordinii de zi cu un proiect de hotarare care sa valideze asumarea raspunderii pe aceasta lege. PSD si PNL au protestat, ulterior, cei din PSD si PC au parasit plenul. Dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a cerut ca liberalii sa-si anunte individual, in plen, retragerea semnaturilor de pe motiunea de cenzura, Legea Educatiei a fost considerata adoptata. PSD si PNL ameninta ca vor contesta din nou la Curtea Constitutionala continuarea procedurii de angajare pe Legea Educatiei.
“Legea educatiei pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament este considerata adoptata, dupa ce liberalii au anuntat in plen ca isi retrag semnaturile de pe motiunea de cenzura”, a anuntat, ieri, de la prezidiu, presedintele Camerei, Roberta Anastase. In urma retragerii semnaturilor parlamentarilor PNL de pe motiunea de cenzura privind Legea Educatiei, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca motiunea de cenzura nu mai exista si ca, in consecinta, Legea este considerata adoptata. Anastase a precizat ca 22 de parlamentari liberali si-au retras semnaturile, din 138 de semnatari, ceea ce face ca pe motiune sa mai existe 116 semnaturi, care sunt insuficiente pentru depunerea si discutarea acesteia. “Au fost 22 de semnaturi retrase, din 138 – toate. Acum mai sunt 116 semnaturi si putem considera ca nu mai exista motiune de cenzura, iar Legea Educatiei Nationale va fi considerata adoptata”, a spus Anastase. Ea a aratat ca, din momentul constatarii faptului ca nu mai exista motiune de cenzura, curge termenul de contestare la Curtea Constitutionala.
Roberta Anastase a mai spus ca, fiind procedura de urgenta, acest termen este de doua zile in acest caz. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca indiferent de “siretlicul procedural” pe care il vor incerca reprezentantii puterii la Legea Educatiei, acesta nu le va folosi, pentru ca, dupa ce legea va fi “traversata cu forta” prin Parlament, va sesiza Curtea Constitutionala.