• Prima pe lista – sefa Camerei Deputatilor, Roberta Anastase

Isi dau votul pentru sute de acte legislative pe care romanii trebuie sa le puna in practica, dar cand este vorba despre legi la care ei insisi ar trebui sa se alinieze sunt primii care nu se conformeaza. Este vorba despre parlamentari de Prahova, care nu si-au depus la timp declaratiile de avere si de interese, in conformitate cu noile prevederi ale Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Printre acestia se afla chiar si Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a carei semnatura se regaseste, alaturi de aceea a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, pe Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI.

Conform prevederilor legii mentionate mai sus, senatorii, deputatii si functionarii publici parlamentari aveau obligatia sa depuna declaratii de avere si de interese pana inclusiv la data de 3 noiembrie a.c. Noua lege a intrat in vigoare pe data de 5 septembrie, persoanele enumerate avand obligatia sa completeze si sa depuna documentele in termen de 60 de zile. Formularul declaratiei de avere contine date legate de conturi, bijuterii, case, singurul lucru care nu va aparea consemnat fiind adresa imobilelor. De asemenea, in declaratiile de interese ar fi trebuit trecute si contractele derulate cu statul de catre demnitari. Se pare, insa, ca ultimele evenimente de pe scena politica i-au facut pe unii dintre parlamentari sa uite de obligatia completarii declaratiilor de avere. Consultand, ieri, site-urile celor doua camere legislative ale Parlamentului, am costatat cine s-a achitat si cine nu de aceasta obligatie.
In cazul deputatilor, lista celor care nu au depus documentele de avere pana pe data de 3 noiembrie este deschisa chiar de catre presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ultima sa declaratie de avere avand data de 15.06.2010. Mai sunt si alti patru deputati ai partidului de guvernamant, asa cum este cazul lui Mihai Apostolache, Florin Anghel, George Ionescu si Andrei Sava, in cazul ultimilor trei, documentele fiind inregistrate in iunie 2009. In cazul lui Andrei Sava, faptul ca a uitat sa completeze declaratia de avere poate fi considerata deja o recidiva. Pentru ca, in martie a.c., ANI a sesizat, in cazul sau, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de fals in declaratii, acesta avand venituri nejustificate de 670.000 de lei. Cat il priveste pe Florin Anghel, probabil ca acestuia ii ia ceva mai mult timp contabilizarea tuturor afacerilor, fiind unul dintre parlamentarii care stau cel mai bine la acest capitol. In cazul senatorilor, singurul care nu si-a reactualizat declaratia de avere, din anul 2009, este Georgica Severin.
Pentru neindeplinirea obligatiei de completare a declaratiilor de avere si interese, legea prevede si sanctiuni. Conform articolului 29, nedepunerea declaratiilor de avere si a celor de interese in termenele prevazute de prezenta lege, a cuantumului veniturilor realizate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 de lei la 2000 de lei, ANI putand declansa din oficiu procedura de evaluare.
N.DUMITRESCU