Legea Micii Reforme, adoptata recent de catre Camera Deputatilor, ar putea intra in vigoare incepand de anul viitor. Singurul pas care mai trebuie facut, dupa cum ni s-a precizat de la Ministerul Justitiei este ca aceasta sa fie promulgata de catre presedintele Romaniei, pentru ca, mai apoi, sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Si, totusi, unele prevederi ale acesteia au starnit, deja, nemultumiri in randul unor magistrati, acestia considerand aproape imposibil de pus in aplicare toate punctele prevazute.
De exemplu, instiintarea partilor prin e-mail este pusa serios sub semnul indoielii, cat timp, pe de o parte, nu toti justitiabilii au calculator, iar pe de alta parte, nu se poate primi confirmarea de la acestia ca au primit instiintarea. Nu in ultimul rand, o alta problema a citarii prin mijloace electronice este aceea ca nu poate garanta confidentialitatea.
Un alt aspect prevazut de catre lege este cel de a se da termene “de pe o zi pe alta”, lucru considerat de catre unii judecatori “aproape imposibil”. Rationamentul cel mai la indemana: instantele nu au suficiente sali de judecata.
Partea buna: in cauzele penale, suportarea cheltuielilor de judecata sa revina persoanei care a facut sesisarea, daca se constata in sarcina acesteia o culpa procesuala. Adica, in cazul in care au fost puse organele judiciare pe drumuri degeaba, fapta neexistand, sau instantele au fost “incarcate cu dosare”, numai de dragul de a se judeca. Scopul acesteia– descurajarea asa-numitor procesomani.
In context, de reamintit si declaratia directorului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) care, recent a precizat ca peste 50% dintre detinuti s-au dat unii pe altii in judecata (asa-numitele procese fictive) doar de dragul de a se intalni la termenele fixate cu rudele, ori, pur si simplu, pentru a mai iesi din penitenciar.
In sfarsit, poate cel mai important aspect – agreat cel putin de catre judecatorii din cadrul tribunalelor – il constituie prevederea ca recursul impotriva unei hotarari pronuntate la nivelul judecatoriilor sa fie inaintat direct la curtea de apel, fiind astfel degrevate tribunalele de numarul record de cauze pe care le au pe masa de vreo doi ani incoace. De altfel, chiar ieri, de la Tribunalul Prahova ni s-a precizat ca, in conditiile in care schema de magistrati este ocupata numai pe jumatate, acest lucru ar fi cel mai important aspect.
Revenind la aspectele “aproape imposibil de pus in practica” (citarea partilor prin e-mail, sau termene de pe o zi pe alta), de la Ministerul Justitiei ni s-a mai subliniat ca nu este neaparat nevoie sa fie puse imediat in practica, toate prevederile stipulate. De exemplu, poate ca nu se vor da termene de pe o zi pe alta, dar nici sa se ajunga la termene de 8-10 luni !
(F.T.)