Dragi cititori,
acest spatiu de pagina va apartine. Aici isi vor gasi loc punctele dumneavoastra de vedere in legatura cu ceea ce va framanta, va nemultumeste, va ingrijoreaza, ati dori schimbat sau credeti ca merita apreciat.

Se pot face angajari in timp ce unii salariati ai firmei sunt in somaj tehnic?

“As dori sa stiu daca o firma poate incheia contracte de colaborare cu pensionari in perioada in care are angajati in somaj tehnic”.
Razvan Pascu, Ploiesti
* * *
Domnule Pascu, potrivit articolului 52 din Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice sau structurale. Intr-un asemenea caz este vorba despre „somaj tehnic”, evident cu caracter temporar. Perioada suspendarii contractelor individuale de munca nu este limitata, ea va dura pana la incetarea cauzei care a determinat-o. Potrivit articolului 81 din acelasi cod, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca. Aceste prevederi nu se aplica pentru inlocuirea unor salariati aflati in somaj tehnic, pentru ca ar disparea insasi cauza suspendarii. Daca angajatorul doreste sa incadreze salariati cu o mai buna pregatire sau cu una diferita, va trebui sa infiinteze noi locuri de munca, iar in fisele de post noi sa precizeze aceste conditii diferite. Deci, angajatorul nu va putea inlocui salariatii aflati in somaj tehnic cu pensionari (sau cu orice alte categorii de persoane) pe baza de contracte de colaborare sau contracte individuale de munca deoarece ar insemna ca a disparut cauza suspendarii contractelor celor aflati in somaj tehnic, ceea ce duce la reluarea muncii de catre acestia si nu de catre alte persoane.