Transferate catre autoritatile locale, dar si mai sarace, spitalele prahovene vor avea si mai mult de suferit, incepand din aceasta luna, cand cota de 25% provenita din reducerea cheltuielilor de personal va ajunge, inapoi, la bugetul de stat.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a emis, la inceputul lunii trecute, un ordin care prevede ca sumele rezultate din diminuarea cu un sfert a drepturilor salariale ale angajatilor din sistemul bugetar sa se vireze la bugetul de stat, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se primesc drepturile salariale.
Un pumn in plex pentru conducerile spitalelor prahovene, care sperau ca sumele provenite din diminuarile salariale sa ramana la dispozitia unitatilor medicale si sa poata fi folosite fie pentru achizitionarea de medicamente, fie pentru plata utilitatilor. In acest context, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti, medicul Calin Boeru, trage un semnal de alarma atat in privinta modului in care se va desfasura activitatea medicala (odata cu taierea salariilor), cat si in cea a transferului acestor fonduri provenite din reducerea cu 25% a cheltuielilor de personal. „La Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, reducerea cu un sfert a cheltuielilor de natura salariala inseamna, cu aproximatie, circa 300.000 de lei lunar, bani care, daca ramaneau in spital, puteau fi folositi – asa cum se vehicula anterior aparitiei acestui ordin al ministrului Finantelor – pentru alte cheltuieli strict necesare pentru functionarea maternitatii”, ne-a declarat managerul Calin Boeru.
Astfel ca sperantele de imbunatatire a conditiilor din spitale s-au transferat, odata cu trecerea catre autoritatile locale, tot catre primarii sau catre Consiliul Judetean. Avand in vedere ca fondurile provenite de la bugetul de asigurari sociale de sanatate, prin intermediul contractelor incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate, nu au sanse de a deveni substantiale, singura varianta este ca autoritatile locale sa prevada in rectificarile bugetare sume destinate functionarii propriu-zise a spitalelor, nu doar pentru plata utilitatilor.
Violeta STOICA