Primul-ministru Emil Boc a avut astazi, la Palatul Victoria, o videoconferinta cu prefectii, in cadrul careia s-a referit la situatia inundatiilor, restructurarea aparatului bugetar la nivel local si central, absorbtia fondurilor europene si masurile de stimulare a activitatii economice promovate de Guvern, se arata intr-un comunicat de presa.
„Ne apropiem de evaluarea finala a efectelor inundatiilor”, a anuntat premierul, multumind tuturor celor implicati in procesul de aparare a vietii si bunurilor populatiei. Seful Executivului a anuntat ca, in prezent, se lucreaza la inventarierea pagubelor, atat in ceea ce priveste locuintele afectate, cat si in domeniile agriculturii, infrastructurii si energiei. „Cert este ca se contureaza pagube de sute de milioane de euro in urma acestor inundatii”.
Potrivit primului-ministru, inundatiile au produs pagube in 37 de judete, in urma carora au fost afectate 6.979 de case, din care 5.946 – avariate, 182 – distruse, 851 – in pericol de prabusire, un numar de 1.033 de case urmand sa fie reconstruite. Premierul a reamintit ca statul se implica in reconstruirea locuintelor afectate prin asigurarea de materiale de constructii. Emil Boc a cerut prefectilor sa urmareasca modul in care primarii pun la dispozitie terenurile pentru reconstructia de locuinte in zone neexpuse la inundatii si elibereaza autorizatiile de constructie necesare.
In ceea ce priveste restructurarea aparatului de stat, premierul a aratat ca „este o operatie dureroasa, medicamentul este amar, dar este singurul care poate insanatosi functionarea administratiei publice din Romania. De aceea am ales aceasta solutie a impunerii standardelor de cost”. El a subliniat ca este vorba despre un proces care nu va ocoli pe nimeni, in context cerand prefectilor sa trateze cu maxima responsabilitate, intelegere si disponibilitate pentru dialog problema disponibilizarilor rezultate in urma restructurarii administratiei locale.
„In acest moment, avem ca alternative pentru cei care intra in procesul de disponibilizare posibilitatea de a participa la procesul de recalificare si formare profesionala, cu costurile suportate de catre stat /…/ Ministerul Muncii, are fondurile asigurate pentru a le plati cursurile necesare in vederea recalificarii profesionale, astfel incat oamenii sa isi poata gasi un nou loc de munca” – a tinut sa evidentieze primul-ministru.
Potrivit legislatiei in vigoare, pana in data de 16 august primarii si presedintii de consilii judetene trebuie sa elaboreze, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, noile organigrame privind numarul maxim de personal din unitatile administrativ-teritoriale si sectoarele Municipiului Bucuresti.

In privinta masurilor anticriza, premierul Emil Boc i-a incurajat pe prefecti sa explice masurile de stimulare economica adoptate de catre guvern. „Nu spun nici sa ne laudam, nici sa trecem in cealalta extrema. Atat cer: obiectivitate. Sa se spuna cu subiect si predicat: asta s-a facut, asta nu s-a facut, asta se va putea face”.
Premierul a enumerat unele dintre masuri adoptate de guvern, pentru a sprijini mediul economic. A mentionat faptul ca sunt incurajate firmele care angajeaza someri, prin preluarea de catre stat a platii contributiei de asigurari sociale ale angajatorului. Pana in 30 iunie, au fost 2092 persoane care au fost angajate, prin aceasta masura, si peste 1250 agenti economici au utilizat acest instrument. De asemenea, premierul s-a referit si la masura somajului tehnic, prin care timp de trei luni statul preia plata contributiilor sociale ale angajatorului si ale angajatului, in cazul intreprinderilor aflate in dificultate. „Sute de mii de locuri de munca au fost salvate si milioane de lei de la bugetul de stat s-au platit si se platesc in continuare pentru a sustine aceasta masura”, a spus premierul Boc.
Prin Programul „Prima casa” s-au acordat garantii de 1,17 miliarde de euro si s-a pus accentul pe constructia de locuinte de la zero: „24.277 de cetateni ai Romaniei astazi nu mai platesc chiria in euro, ci platesc rata la banca si au casa in proprietate”, a spus premierul, facand un apel pentru o conlucrare buna a institutiilor, in cadrul acestui program, astfel ca, de exemplu, sa fie eliminata lentoarea cu care se emit autorizatiile de constructie pentru cei care se asociaza pentru ridicarea de locuinte de la zero, pentru ca dosarul sa fie procesat rapid de catre banca a dosarului si, in final, sa fie aprobat de Fondul de Garantare.
Un alt instrument la care a facut referire primul-ministru este sprijinirea IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare si Contragarantare a IMM-urilor. „Pana in momentul de fata, 10.400 de IMM-uri au primit garantii guvernamentale in valoare de 643 milioane de euro, ceea ce a contribuit la crearea si mentinerea a 139.000 de locuri de munca”, a spus premierul.
Recent, a fost adoptata o ordonanta de urgenta prin care asociatiile de proprietari sunt sprijinite cu garantii guvernamentale si dobanda subventionata de catre stat, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuit, a amintit premierul, cerandu-le prefectilor sa popularizeze aceasta masura.
De asemenea, firmelor care castiga proiecte europene, dar nu au cofinantare, li se permite sa gajeze pentru imprumutul de la banca cu bunurile din proiectele europene accesate. Totodata, acestea pot utiliza instrumentul garantiilor de stat, pentru obtinerea cofinantarii de proiecte din fonduri europene.
Premierul a mai mentionat faptul ca a fost emis un act normativ prin care agentii economici de la nivel local sunt sprijiniti sa isi poata recupera datoriile de la primarii.
„Administratiile locale au fost imprumutate, practic, cu 360 de milioane de euro, pentru a-si putea achita datoriile catre agentii economici, care au datorii la bugetul de stat, si sa eliminam acel cerc vicios in care firmele au datorii la bugetul de stat si primariile la randul lor au datorii la acele firme”, a declarat premierul.
Seful Executivului s-a referit si la o hotarare de guvern care va permite unui numar mai mare de IMM-uri sa participe la schemele de ajutor pe care statul le pune dispozitie. „Daca inainte minimul era de 30 de milioane de euro, investitie de catre firma, si minim 300 de locuri de munca, pe care sa le creeze, avand in vedere ca suntem intr-o situatie de criza economica, am coborat aceste praguri la 10 milioane de euro investitie si minim 100 de locuri de munca”, a declarat premierul. Este vorba de peste 200 de milioane de euro, bani pe care statul ii pune la dispozitia firmelor pentru crearea de locuri de munca si de sustinere a investitiilor. De asemenea, se va incerca, in continuare, scaderea acestor praguri de eligibilitate, a spus premierul.
Statul sprijina intreprinderile mici si mijlocii si cu ajutoare de minimis, bani nerambursabili, pana in 200 de mii de euro. „Pot sa va spun ca pana in prezent, in 2010, s-au efectuat plati de 24,8 milioane de lei si se estimeaza ca, in continuare, in semestrul al II-lea al anului 2010, se vor efectua plati in valoare de 214 milioane de lei, iar in 2011 de 167 de milioane de lei, bani, repet, nerambursabili”, a subliniat premierul Emil Boc.
Guvernul mentine masura neimpozitarii profitului reinvestit, adoptata din trimestrul al IV-lea al anului 2009 si mentine masura de amanare la plata a obligatiilor restante ale agentilor economici, afectati de criza economico-financiara, fiind ajutati astfel sa nu intre in insolventa. A fost eliminat comisionul de rambursare anticipata la credite sau, in conditii speciale, a ramas de maxim 1%, pentru a-i ajuta pe cei care au credite la banci si care acum pot obtine o refinantare mai avantajoasa.
Premierul a mai spus ca, desi a fost majorat TVA-ul, la constructia de locuinte sociale cu suprafete de pana in 120 mp a fost pastrata cota de 5%.
Au fost eliminate 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal si vor mai fi eliminate, in continuare, si a fost mentinuta cota unica de 16 la suta. „Acest guvern face tot ce ii este in putinta pentru a asigura un minim de resurse pentru mediul privat, in vederea crearii de locuri de munca, in conditiile date, pe care Romania le are in momentul de fata. In toamna acestui an se va elimina impozitul minim”, a declarat premierul. El a mai spus ca, in acest moment, Coalitia de guvernare lucreaza la un pachet de masuri economice, in care vor putea fi preluate noi solutii concrete pentru depasirea crizei, inclusiv de la opozitie, daca doreste acest lucru, sau de la societatea civila.

In privinta fondurilor europene, premierul le-a cerut ministrilor si prefectilor sa faca o evaluare a absorbtiei fondurilor la nivel national, respectiv la nivel local, pana la 15 august.
„Am conceput, la nivel national, o Carta alba a absorbtiei fondurilor europene. (…) In fiecare luna se va spune foarte clar ce progrese s-au facut in absorbtia banilor europeni. De la proiecte depuse, la proiecte aprobate, la proiecte semnate, contracte in derulare si bani adusi de la Uniunea Europeana. Si fiecare ministru, o data pe luna, aici, cu presa de fata, pentru opinia publica, va prezenta ce a facut pentru atragerea banilor europeni”. „Domnilor prefecti, va cer acelasi lucru la nivel local”, a spus premierul. „Va cer transparenta totala in raport cu opinia publica”, a subliniat premierul Emil Boc. „In calitate de reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, va cer sa faceti public in fiecare luna modul in care sunt atrasi bani europeni de catre administratiile locale, agentii economici sau alte structuri din judetul dumneavoastra, bani care trebuie sa ajunga in Romania si evident in judetele, unitatile administrativ-teritoriale pe care le reprezentati”, a mai cerut premierul Emil Boc.