Astra Ploiesti – Dinamo Bucuresti
Duminica 25 iulie, ora 21,00

Pentru ca a schimbat foarte multe in componenta echipei si a bancii tehnice, Astra poate fi considerata o necunoscuta inaintea acestui sezon. Doar 6 meciuri amicale, dintre care 5 in Austria, cu rezultate „asa si asa”, adica doua victorii, doua egaluri si doua infrangeri, nu pot da o imagine exacta a potentialului echipei, care ramane sa fie „descoperit” in meciurile oficiale.
Facand o comparatie intre titularii cu care Marin Barbu a incheiat, „in genunchi”, sezonul trecut si potentialii titulari ai lui Mihai Stoichita, pentru meciul cu Dinamo, se pot trage unele concluzii. Astfel, Ebede si Miron sunt comparabili, ca valoare, deci nu poate aparea un plus semnificativ la capitolul portar.
In defensiva, fata de linia de fundasi folosita atunci – Paulinho, Mihalache, Rohat, Sandu – doar primul va fi inlocuit cu Matel, un tanar international, care face bine faza ofensiva, dar are probleme in aparare, deci, nici de aici nu rezulta un plus evident.
In linia de mijlocasi, Stratila, Takayuki si Tudor par sa ramana printre titulari (cel putin primii doi, sigur), doar bulgarul Bornosuzov fiind „intrus”, pe un post de mijlocas central de unde a plecat titularul din sezonul precedent, Vasile Gheorghe, luat de Universitatea Cluj. Deci, ramane de vazut daca jucatorul adus de la sud de Dunare are calitatile unui „numar zece”, ceea ce a dorit Stoichita.
In atac, au aparut multe solutii, dar valoarea acestora poate fi relativa, pentru ca este greu de crezut ca vreunul dintre atacantii adusi, Mihalcea, debutantul in Liga I, Lukacs, sau bulgarul Kakalov vor reusi mai mult decat a facut, campionatul trecut, Liviu Ganea – golgheterul echipei din „9 Mai”, revenit la Dinamo, intre timp. Astfel, chiar daca, pe ansamblu, Astra promite o „noua fata”, aceasta se poate vedea doar prin cresterea numarului de solutii pe posturi pe care antrenorii le au la dispozitie.
Omogenitatea va reprezenta o problema, la fel ca si unele diferente de pregatire, intre titulari fiiind unii care nu au prins primul stagiu de pregatire, cel de la Brasov, intreg, Mihalcea, Matel si Lukacs ratand o parte din acest prim cantonament, bazat pe pregatirea fizica, cu doar un meci de verificare. In Austria au fost insa toti, asa ca diferentele de potential in joc nu tebuie sa fie semnificative.
Ca la orice inceput de sezon, fiecare echipa isi pune sperante in meciul de debut. La Astra, echipa care a anuntat ca are drept obiectiv clasarea intre primele opt echipe, sau chiar o participare in Cupele Europene, acest meci va fi un prim test edificator pentru nivelul formatiei si al campaniei de achizitii facute, una fara precedent, cu 13-14 jucatori cumparati.
Astra pleaca la drum cu o formula imbunatatita si din punct de vedere financiar, media contractelor crescand, in afara jucatorilor noi veniti fiind majorate si sumele prevazute pentru unii dintre fotbalistii vechi, care au semnat prelungiri ale angajamentelor. Este greu sa faci o „echipa”, in adevaratul sens al cuvantului, si un vestiar unit, dupa numai cateva saptamani de pregatire. Multe nume noi, un exces de jucatori, la antrenamente fiind aproape 30 de fotbalisti, o banca tehnica – antrenor, secunzi, medic – complet noua sunt elemente care pot afecta startul. Meciurile cu Dinamo ofera o motivatie speciala, sezonul trecut, ambele partide, tur – retur, incheindu-se la egalitate, 1-1, respectiv 3-3, la Bucuresti.
Foarte interesanta va fi partida si prin prisma debutului unei noi conduceri executive, Petre Buduru, membru fondator al clubului Astra dar si manager executiv la Dinamo, pana acum cateva saptamani, fiind intr-o postura deosebita. La fel, va debuta, ca manager sportiv si ginerele sau, Denis Serban, care si el a jucat la Dinamo, dar si pentru o scurta perioada la Ploiesti, pe arena „Astra”, pentru SC FC Petrolul – echipa rezultata in 2003 din fuziunea Astra-Petrolul.
Meciul va fi arbitrat de Alexandru Deaconu, purtatorul ecusonului FIFA care, chiar daca este bucurestean, este si pe placul oficialilor Astrei, cu el la centru ploiestenii invingand, sezonul trecut, pe teren propriu, atat pe Universitatea Craiova cat si pe campioana CFR Cluj. El va fi ajutat de Sebastian Gheorghe (Suceava) si Mihai Artene (Vaslui), rezerva este braileanul Ionel Ivan, iar observatori – Stan Prodan (Alexandria) si Romeo Pascu (Brasov), cu mentiunea ca primul va raspunde de arbitraj, iar al doilea, fost presedinte astrist, este delegat pentru supervizarea organizarii.

Taka si arabii

Japonezul Seto Takayuki este in atentia unei echipe din zona Golfului Persic, mijlocasul de la Astra Ploiesti nefiind, pentru prima data, pe lista unui club din Orient. Astra are, din nou, o oferta buna pentru a-si vinde jucatorul adus pe o suma mica, in Liga a III-a, cand era amator, fiind de vazut acum daca patronul Ioan Niculae va ceda la aceasta oferta avuta, una deloc de neglijat in criza actuala.
Marian DIMA