* Serviciul de salubritate va fi delegat fara licitatie, pentru o perioada nedeterminata

Consilierii locali membri ai PD-L, PNL si PNG-CD – cunoscuti drept o masina de vot extrem de eficienta in cadrul Consiliului Local Ploiesti – au fost de acord, ieri, sa predea gestiunea serviciului de salubrizare a municipiului printr-o procedura care lasa loc speculatiilor. Asadar, dupa ce contractul cu Veolia – operatorul de salubritate actual – expira definitiv la sfarsitul lunii martie, nemaiputand fi prelungit (prin act aditional), s-a gasit modalitatea de a apela la sintagma „situatie de urgenta”, prin care firmele cu patroni colorati in „portocaliu” au liber la strangerea gunoaielor din Ploiesti.

Primarul municpiului, Andrei Volosevici, nu a participat ieri la sedinta extraordinara a consilierilor locali, in care s-a pregatit terenul pentru ca preluarea salubrizarii orasului sa fie realizata „prin negociere, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare”. Pentru toata aceasta situatie este responsabil, insa, Executivul ploiestean – in frunte cu primarul care nu a stiut sa-si struneasca oamenii din subordine pentru realizarea unui caiet de sarcini fara probleme – care a tergiversat, prin diferite modalitati, organizarea licitatiei pentru atribuirea contractului de delegare a acestui serviciu public. Articolul legal invocat in preambulul hotararii luate ieri de catre consilierii locali a fost din Ordonanta de Urgenta nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de lucrari publice si a contractelor de concesiune de serviciu. Articolul 122, litera „c”, din aceasta ordonanta prevede, intr-adevar, ca negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare se poate realiza „din motive de extrema urgenta”. Acelasi articol, insa, arata ca evenimentele imprevizibile care duc la aceasta procedura de incheiere a unui contract nu trebuie sa se datoreze „sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante”. In speta – Primaria Ploiesti – ale carei gafe au condus la situatia actuala, de suspendare a procedurii de selectare a unui operator pentru serviciul de salubrizare, din cauza contestatiilor formulate de catre unii ofertanti interesati de preluarea acestui serviciu public.
Obiectivul considerat „primordial pentru sanatatea publica a comunitatii” a fost atins: negocierea directa si preluarea pentru o perioada nedefinita a serviciului de salubrizare de catre un operator cu parfum de… trandafir!
V.S.