Sarbatorile de Pasti se apropie cu pasi repezi, iar un tur prin pietele ploiestene si o trecere in revista a celor necesare pentru o masa decenta de Pasti, in familie, arata ca ar trebui sa avem in jur de 600 de lei, fara a pune la socoteala si micile “atentii”.
Dupa un post lung, slujba de Inviere isi aduce prinosul de roade pentru suflet prin Lumina Sfanta. Si , dupa traditie odata intorsi de la biserica s-ar cuveni sa ne astepte macar cateva bunatati: oua inrosite, branza, cascaval, salam, drob, masline, dar si verdeturile care dau gust si culoare mesei: rosii, castraveti, ceapa verde si ridichii. Toate acestea se ridica la un pret de aproape 180 de lei.
Felul doi se obisnuieste sa fie ciorba de miel, friptura la cuptor cu garnitura (cartofi taranesti, pai sau natur), stufatul si pestele, pentru cine isi mai permite. Dupa preferinte, acestea sunt insotite de muraturi (castraveti, varza acra sau gogosari). Prepararea acestora solicita gospodinele atat financiar, cat si fizic. Numai cateva kilograme de carne de miel ajung la aproximativ 150 de lei, iar cu toate ingredientele necesare, enumerate mai sus, vom scoate din buzunar inca 280 de lei. Se spune insa, ca friptura de miel nu “aluneca” fara un vin de calitate. Daca se mai adauga si apa minerala si sucuri sau alte bauturi dupa preferinta, ar mai trebui sa gasim prin buzunar inca vreo 80 de lei.
Si dupa ce am savurat toate bunatatile acestea, putem trece la desert. De pe masa de Paste nu pot sa lipseasca cozonacul, pasca, fructele si chiar o cafea, la sfarsit. Toate acestea se ridica la aproximativ 60 de lei.
Sigur, nu am amintit nimic despre micile decoratiuni care dau farmec unei mese festive: lumanari, flori, servetele colorate, care mai inseamna inca 15 lei din bugetul de austeritate.
Nu trebuie sa uitam nici de bucuriile pentru cei mici, care se asteapta la mici atentii de sarbatoare. Un ou de ciocolata cu surpriza costa intre 2,5 si 15 lei, in functie de marime. Tinand cont de obiceiul ca de Pasti sa imbraci o haina noua, estimarile devin greu de facut. O camasa barbateasca sau o bluza de dama costa cel putin 50 de lei, iar o pereche de pantofi din piele ajunge la minimum 100 de lei. Pentru copii, cei care asteapta cel mai mult darurile, o pereche de ghetute din piele costa in jur de 60 de lei. Socotelile fiind asadar facute, mai avem cateva zile sa facem toate calculele!
Cristina DOBRE