La instantele prahovene, astazi este ultima zi in care se mai intra in salile de judecata pentru solutionarea pricinilor dupa care se ia… “vacanta”. Teoretic, fiindca practic, dupa cum ni s-a precizat de catre reprezentantii judecatoriilor, Tribunalului si Curtii de Apel Ploiesti, lucrurile vor sta dupa cum urmeaza:
Curtea de Apel Ploiesti
Incepand cu luni, 21 decembrie a.c., si pana in data de 10 ianuarie 2010, nu vor mai avea loc sedinte de judecata, decat in cazul in care se impune, si anume, in dosarele cu arestati. „In plus, dupa cum ne-o demonstreaza experienta din anii anteriori, partile sunt ocupate cu treburile specifice sfarsitului de an. Sau, de ce nu, chiar drumurile inzapezite pot constitui drept scuza pentru a fi solicitata amanarea unui dosar. Pe cale de consecinta, incepand de saptamana viitoare, nu se va mai intra in sedinte”, ne-a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, magistrat Simona Buzoianu.
Judecatorii vor veni, totusi, la serviciu, pentru redactarea hotararilor. Singurul ragaz pe care si-l vor permite: zilele declarate libere prin lege – Craciun si Anul Nou – si, nu in cele din urma, cele care au denumirea de “concediu fortat”. Asa se face ca, in intervalul 21 decembrie – 31 decembrie, vor fi luate de catre cei 50 de magistrati ai Curtii si cele patru zile de concediu fara plata, dupa cum a stabilit Guvernul.
De altfel, si programarea sedintelor a fost facuta de asa maniera incat, dupa 21 decembrie, sa nu fie fixata nicio sedinta, deci nu este cazul de a fi dat un alt termen.

Tribunalul si judecatoriile

Si instantele de rang inferior intra in acelasi regim. Tribunalul Prahova are, tot astazi, programata ultima sedinta, dupa care, incepand de luni, 21 decembrie, se vor goli salile de judecata. Nu se vor mai judeca alte cauze, cu exceptia dosarelor cu arestati.
Dupa cum ne-a confirmat vicepresedintele instantei, programul cu publicul va fi, totusi, cel normal. Vor putea fi introduse actiuni in instanta, insa pana in data de 11 ianuarie nu se intra in sedinte. Asemanarea cu instanta imediat ierarhic superioara – Curtea de Apel Ploiesti – mai este data si de luarea, de catre judecatori, a celor patru zile de concediu fara plata, altele decat Craciunul sau… Anul Nou.
Baroul Prahova
Avocatii din cadrul Baroului Prahova intra, tot astazi, in ultima sedinta pe anul 2009. Apoi, nemaiavand obiectul muncii, vor intra in vacanta tot de pe data de 22 decembrie si pana pe 4 ianuarie 2010. Logic, daca stam sa ne gandim ca, pe de o parte, unii dintre ei nu prea au …clienti, iar ceilalti, daca au, nu isi pot exercita meseria, cat timp salile de judecata sunt goale.
Fl.TANASESCU