Credinciosii ortodocsi intra, duminica, in post – o perioada dedicata purificarii sufletesti si trupesti, in asteptarea marii sarbatori a Nasterii Domnului, de pe 25 decembrie. Cei care respecta cu strictete traditia religioasa nu consuma, in aceasta perioada, decat produse alimentare vegetale. In aceasta seara, 14 noiembrie (Sfantul Filip), se lasa sec, maine fiind prima dintre cele 40 de zile de post. Acesta este mai usor – din punct de vedere al restrictiilor alimentare – comparativ cu Postul Pastelui, deoarece este permis consumul de peste si de preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie – de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului – si 20 decembrie, precum si in zilele de praznuire a unor sfinti, cum ar fi cele de 30 noiembrie (Sfantul Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), Sfanta Mucenita Filofteia (7 decembrie), Sfantul Ierarh Spiridon (12 decembrie). De la post sunt scutiti copiii cu varste de pana la sapte ani, batranii si persoanele bolnave, femeile gravide si cele care au copii nou-nascuti. In cele sase saptamani premergatoare Nasterii Domnului, se recomanda nu numai abtinerea de la anumite alimente, ci si adoptarea unei conduite ireprosabile, prin care se atinge purificarea sufleteasca. Credinciosul trebuie sa uite de certuri, invidie, rautate, mandrie, desfranare, sa nu barfeasca, sa nu vorbeasca urat. Si faptele lui sunt importante, iar cei care respecta credinta cu sfintenie incearca in timpul postului sa isi ajute semenii, sa fie concilianti, sa-i ierte pe cei care le-au facut rau.
Ana-Maria MAXIM