Competitia promisiunilor

Nicoleta DUMITRESCU
Nici nu s-a dat startul in campania electorala ca, deja, candidatii au si inceput sa cutreiere tara si sa imparta, in stanga si in dreapta, ce altceva decat promisiuni. Numai ca, intr-o perioada de asa criza, atat politica, dar si economico-financiara, se pare ca politicenii sunt dispusi sa intre in cursa pentru cucerirea dealului Cotrocenilor, extrem de bogati in… promisiuni. Si cum era de asteptat, competitia este nu doar intre cei care si-au anuntat candidatura, ci si intre promisiunile lor.
Daca unii dintre cei care vor sa fie presedintele Romaniei mai fac inca incalzire pentru data de 23 octombrie, cand va incepe cu adevarat campania electorala, in schimb, unii dintre ei au si inceput sa anunte ceea ce vor face ei.
De exemplu, ca un adevarat tribun, liderul PRM, care a ales strada ca loc al lansarii sale, si-a trambitat de la portavoce o parte dintre primele sale masuri daca va ajunge presedinte de tara: va inchide robinetele jafului, va aresta fix 1.000 de mafioti, va confisca averile etc. Cu siguranta, artileria grea de promisiuni a acestuia va fi vazuta si auzita si de acum incolo.
In timp ce eurodeputatul- candidat marsaluia pe strazile Bucurestiului, inconjurat de un alai de simpatizanti, in alt colt de tara – alt candidat, alte promisiuni.
Dar ce promisiuni, incat te intrebi cat timp au stat ca sa le pritoceasca incat sa iasa asa de naucitoare. Despre ce este vorba ? Despre faptul ca daca liderul PSD va ajunge presedinte, atunci, pensionarii vor primi acasa, prin posta, medicamentele compensate si gratuite de care au nevoie (!?!). Cata grija pentru o parte dintre electoratul care este asteptat la urne, cata sensibilitate! Mai ales ca aceasta nu este, deocamdata, singura promisiune catre cei care au trecut de prima tinerete. Daca va fi in gratiile celor cu tamplele albe, atunci, acelasi lider anunta de pe acum ca se va intalni chiar saptamanal (???) cu pensionarii din fiecare judet al tarii, scopul deplasarilor fiind acela de a afla problemele cu care aceasta categorie de varsta se confrunta si pentru a cauta impreuna solutii.
Numai ca, sacul cu promisiuni fiind abia deschis, imediat, acelasi candidat a venit si cu o solutie pentru cei stramtorati si cu credite la banci. In acest caz , promisiunea este urmatoarea: cei care nu-si vor putea plati creditele vor putea beneficia de o perioada de gratie de 12 luni din partea statului, lansandu-se ideea ca pentru aceasta punere in aplicare s-ar cheltui 1 miliard de euro.
Auzind asemenea promisiuni, stai sa te intrebi daca aceia care le lanseaza cred, cu adevarat, in ele, dar si ca le pot aplica, mai ales in cazul ultimului exemplu, cel privind amanarea platii creditelor. Va avea statul bani si pentru sustinerea unei asemenea promisiuni cand, acum, deja se pune problema asigurarii banilor pentru salariile bugetarilor si plata pensiilor ?
Ma-ndoiesc ! Asta nu-i impiedica, insa, inca de pe acum, pe unii dintre candidati sa lanseze o competitie a promisiunilor, chiar daca ei insisi stiu ca nu le vor putea realiza.