Mihai Mocanu – inmormantat la Constanta
In varsta de 66 de ani, fostul international Mihai Mocanu a decedat joi, la Constanta, acolo unde s-a nascut si unde se mutase de ceva timp, pentru ca avea nevoie de ingrijirile primite in familie, starea sa medicala fiind foarte grava, in ultimele luni. Mocanu suferea de ceva vreme de un cancer la esofag, dupa ce, tot din cauza unor probleme grave de sanatate, la 12 iulie 2006, Mihai Mocanu suferise o operatie chirurgicala, prin care i s-a amputat o parte din piciorul drept.
Inmormantarea marelui fotbalist va avea loc astazi, la Constanta, fostii sai colegi de la Petrolul urmand sa participe la slujba de pomenire. Dealtfel, din cauza starii de sanatate precare, Mocanu nu a putut participa, acum doua saptamani, la sarbatoarea organizata de Primaria Ploiesti in cinstea fostelor glorii petroliste.
Mihai Mocanu era tatal a doi copii, o fata, stabilita la Constanta si un baiat, Ionut Mihai Mocanu, fost fotbalist la Conpet, care se afla in Canada.
Ultima vizita la Mihai Mocanu

Ziarul Prahova a fost ultima publicatie care l-a vizitat, in apartamentul sau din Ploiesti pe Mihai Mocanu. Cristi Damian a stat de vorba cu cel mai bun fundas stanga din Romania, in iunie 2007, la 37 de ani de la meciul Romaniei cu Brazilia, joc in care Mocanu i-a facut marcaj celebrului brazilian Jairzinho.
La doi ani de la ultima vizita facuta lui Mocanu, republicam dialogul cu marea glorie petrolista, acum, cand acesta a trecut in lumea celor drepti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
“Iunie 1970. Guadalajara. Mexic. In acea perioada, Nationala de fotbal a Romaniei participa la Cupa Mondiala din Mexic. Printre tricolori, si un ploiestean, fundasul stanga al Petrolului, Mihai ‘Mocky’ Mocanu. Printre adversarii sai s-au numarat vedete incontestabile, precum englezii Bobby Charlton si Bobby Moore, brazilienii Pele si Jairzinho sau cehii Adamec si Viktor. Deunazi, l-am vizitat pe fostul fundas al Petrolului, iar impresia pe care ne-a lasat-o a fost aceea ca, daca am sta de vorba o zi intreaga, tot nu am epuiza toate subiectele.
Romania a fost repartizata in “grupa de foc” de la Guadalajara. Brazilia – viitoarea campioana mondiala, Anglia – detinatoarea trofeului, si Cehoslovacia – medaliata cu argint la Cupa Mondiala din 1962. Chiar si asa, prima noastra reprezentativa a avut o comportare mai mult decat laudabila, invingand cu scorul de 2-1 Cehoslovacia, pierzand la limita disputele cu Brazilia 2-3 si Anglia 0-1.
Au facut chef in avion si au fost amendati cu 10.000 de lei
„Au fost trei jocuri foarte disputate, pe o caldura ce atingea aproximativ 40 de grade”, si-a inceput povestirea fostul fundas stanga Mihai Mocanu. Acelasi ambitios fotbalist a mai spus: “Diurna noastra in timpul Mondialului din Mexic s-a ridicat la 2,1 $ per zi. Pentru faptul ca am invins Cehoslovacia, am fost recompensati cu 20.000 lei, bani impozabili. Cum in avion nu am fost cuminti, unii dintre noi, printre care si eu, ne-am ales si cu amenzi, tot din aceiasi bani, desigur. Cu suma care mi-a ramas mi-am cumparat un frigider, marca “Zil”. La intoarcere, pe aeroport nu a fost prea multa lume, asta si din cauza inundatiilor care s-au abatut asupra tarii noastre. Doar cunoscutii si familia. Imediat am fost preluati de oficialii federatiei si am fost condusi la un restaurant de la Snagov, pentru o masa festiva. Dupa aceea, am plecat la cluburile noastre, pentru ca mai erau de disputat doua meciuri din campionatul intern”.
Cele mai frumoase amintiri
Inaintea Mondialului, Nationala Romaniei s-a aflat intr-un cantonament centralizat, in Brazilia. La hotelul unde erau cazati romanii se aflau si o parte dintre componentii viitoarei castigatoare a trofeului, mai exact cei necasatoriti. “Pele venea sa-si viziteze colegii si am profitat, m-am fotografiat cu el. In Mexic am stat la un hotel fara prea mare extravaganta. In fiecare dimineata faceam antrenamentul de inviorare langa piscina locatiei unde eram cazati. La masa primeam si cateva delicatese din bucataria locala. Sunt printre cele mai frumoase amintiri” –spunea Mocanu.
Duelul cu Jairzinho
Duminica, 10 iunie 2007, s-au implinit 37 de ani de la intalnirea Romania – Brazilia (2-3). Jairzinho, golgheterul CM, a fost adversarul direct al lui Mocanu: “Cu Jairzinho, pe toata durata meciului, ne-am scuipat reciproc. Arbitrul austriac, care era de origine romana, Marschall mi-a spus, in romaneste, ca ma da afara daca fac de-astea”. Tactica Romaniei de stopare a lui Pele si Jairzinho: “Lucescu ataca primul, apoi urma Nunweiller, care il conducea spre mine, si venea ca la “taiere””.
Cristi DAMIAN; Marian DIMA

Cariera lui Mihai Mocanu

Mihai Mocanu s-a nascut la data de 24 februarie 1942, in orasul Constanta. A inceput fotbalul la Locomotiva Constanta, trecand apoi pe la echipele de juniori si seniori Rafinaria Campina, Electrica Constanta, Santierul Naval Constanta si Chimia Fagaras. In anul 1963, fundasul stanga s-a transferat la Petrolul Ploiesti, debutand ca fotbalist in Divizia A, la 25 august 1963, in meciul UTA Arad – Petrolul Ploiesti (2 – 1).
Aproape intreaga cariera de fotbalist a petrecut-o la Petrolul Ploiesti, cu exceptia perioadei 1972-1974, cand a jucat la echipa cipriota Omonia Nicosia. Are 201 meciuri in Divizia A, si 6 goluri marcate. A castigat titlul de campion al Romaniei in editia 1965/1966 cu echipa Petrolul Ploiesti. De asemenea, a jucat in cupele europene pentru Petrolul: in Cupa Campionilor Europeni (1966-1967, 3 meciuri) si in Cupa Oraselor Targuri, viitoarea Cupa UEFA (1964-1965, 3 meciuri – 1 gol; 1967-1968, 2 meciuri). Ultimul meci in Divizia A l-a jucat la 12 decembrie 1971, in Petrolul Ploiesti – Jiul Petrosani (0 – 1).
In anul 1972 se transfera la Omonia Nicosia, jucand acolo timp de doua sezoane si cucerind Campionatul si Cupa Republicii Cipru in anul 1974. Revine apoi in Romania, la Petrolul Ploiesti, care intre timp retrogradase in Divizia B. S-a retras din activitatea fotbalistica in anul 1975, la varsta de 33 ani.
Mihai Mocanu a jucat in 33 meciuri pentru Nationala de fotbal a Romaniei intre anii 1967-1975, dar nu a marcat niciun gol. El a facut parte din lotul reprezentativ de fotbal a Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic (1970), purtand pe tricou numarul 4. A bifat toate cele 90 minute, in cele trei meciuri sustinute de Romania la Mexico ‘70 (cu Anglia, Cehoslovacia si Brazilia).
Dupa retragerea sa din activitate, a antrenat diverse echipe prahovene, inclusiv Petrolul Ploiesti, atat la seniori, cat si, in special, la Centrul de Copii si Juniori, iar din anul 1991 a activat la Conpet Ploiesti, de unde s-a si pensionat, in anul 2005. In anul 2000 a fost declarat cel mai bun fundas stanga al tuturor timpurilor din Romania. A fost maestru emerit al sportului si detinea titlul de “Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti”.
(sursa:wikipedia)