Criza a scos, din nou, capul

Nicoleta DUMITRESCU

Gata! S-au dus veselia si optimismul de dinainte de alegerile europarlamentare. Am intrat, din nou, in criza. Si cum criza este anuntata si intr-o zi de duminica, este clar: nu mai trebuie sa ne culcam pe-o ureche ca este posbil ca situatia sa se imbunatateasca.
Dupa un sfarsit de saptamana redus la jumatate, duminica, la Palatul Victoria, ministrii s-au intrunit in sedinta de Guvern.
Nu stiu daca a fost poftit la lucrari, insa, invitatul special a fost insusi seful statului –Traian Basescu. Si ca de fiecare data cand are ceva de spus, o spune fara niciun fel de menajamente. Ce a mai anuntat presedintele tarii? Ca Romania intra in recesiune si ca optimismul Bancii Nationale Romane nu are niciun fel de acoperire, cata vreme va exista o scadere a produsului intern brut si in trimestrul II. Iar in aceste conditii, exista toate sansele ca, in lunile august-septembrie, Executivul de la Bucuresti sa faca o noua rectificare, tot in minus, nu in plus, asa cum trag nadejde cei din mai toate domeniile.
Care a fost reactia guvernantilor? Aproape ca n-ar trebui sa ne ingrijoram, ca este in logica lucrurilor, premierul Boc spunand ca nu ar fi o noutate ca situatia din Romania merge in aceasta directie. Ba, a mai subliniat ca definitia recesiunii pe care presedintele Basescu a anticipat-o ramane aceeasi care este trecuta si-n dictionar. Adica, recesiune egal scadere a productiei in perioada crizelor economice si o stagnare temporara a afacerilor.
De parca romanii ar mai avea nevoie sa se uite-n dictionar ca sa aiba intelesul situatiei pe care ei insisi o traverseaza ca, de altfel o tara-ntreaga.
Numai ca, daca situatia este aceasta care se anunta, atunci, de ce s-a facut pauza la astfel de declaratii pret de o luna, exact cat a tinut campania pentru alegerile europarlamentare? Sa-si fi pitit dinadis, politicienii, dictionarele, astfel incat sa nu mai fie tentati sa se uite la definitia data recesiunii?
Cu siguranta ca da, atat timp cat in euforia lansarilor de candidati pentru Bruxelles, politicienii nu au mai facut niciun fel de referire la criza, de parca ar fi fost a altora, nu a noastra.
Numai ca, repejor, dupa ce s-au numarat voturile, s-a stabilit cat de multi romani n-au fost la urne satui de-atata politica, fie ea si pentru parlamente europene.
Criza a scos din nou capul afara, si mai flamanda decat a fost pana acum. Cine se incumeta sa-i dea de mancare? Tot seful statului i-a avertizat pe ministri sa nu mizeze pe accesarea banilor din imprumutul de la FMI si Banca Mondiala pentru acoperirea platii salariilor, pentru ca banii imprumutati sunt pentru investitii. De vazut, insa, ce se va intampla, daca va fi, intr-adevar, recesiune; de unde se va face rost de bani? Mai sunt sanse ca economia sa duduie? Cine va gasi raspunsul? Dictionarul este, desigur, tot pe masa Guvernului, ca sa nu mai vorbim ca, anul acesta, romanii vor mai avea parte de o noua campanie electorala plina de promisiuni.