Prima editie a competitiei de ciclism „Cupa Valea Teleajenului” s-a desfasurat in jurul orasului Valenii de Munte si a reprezentat o ultima verificare pentru unii dintre sportivi care vor participa si la Turul Romaniei. Concursul a fost organizat la initiativa lui Liviu Gheorghe, avand sprijinul Primariei Valenii de Munte.
Intrecerea s-a desfasurat timp de trei zile, avand la start peste 30 de ciclisti de la cluburile Petrolul Ploiesti, Conpet-Emmedue Sport Ploiesti, Delma Medgidia, Mazicon Bucuresti, Torpedo Zarnesti, Olimpia Bucuresti, Intersport Miercurea Ciuc, CIBO Municipal Brasov.
Chiar daca a participat, clubul ploiestean Petrolul nu s-a prezentat cu principalii sai sportivi, acestia sustinand, la Tulcea, examenul de bacalaureat rezervat sportivilor din loturile nationale. Astfel, antrenorii Constantin Ciocan si Cornel Popa au dat o sansa, in aceasta competitie, juniorilor mici, unii dintre acestia incepand sa practice ciclismul de numai doua luni. „Nu ne asteptam sa fim printre primii in clasament, important fiind faptul ca am putut sa le prezentam celor mai mici dintre sportivi care este atmosfera intr-un concurs, deoarece este cu totul diferit fata de antrenamente”.
Valentin Plesa a fost principalul ciclist petrolist, care, dupa, doua zile de concurs, se afla pe pozitia a cincea la categoria juniorilor. Din pacate, in ultima etapa, in conditiile unei sosele umede de la ploaie, Valentin a iesit de pe traseu, abandonand, lovindu-se destul de grav, fiind transportat la spital de catre serviciul de ambulanta. Ploiesteanul si-a revenit din socul accidentului destul de rapid, insa nu a putut continua concursul, avand bicicleta distrusa si fiind nevoit sa abandoneze.
Prima etapa a intrecerii a fost reprezentata de catre un circuit organizat in orasul Valenii de Munte, la categoria seniorilor primele patru pozitii revenindu-le ciclistilor de la Delma Medgidia, castigator fiind ucraineanul Ievghen Nikolenko. Proba juniorilor a fost castigata de catre Zoltan Sipos, de la Mezicon Bucuresti, fiul unui fost ciclist si actual arbitru din Targu Mures.
In etapa a doua a concursului, s-a desfasurat o proba de fond, in lungime de 69 km, pe traseul Valenii de Munte – Izvoarele – Maneciu – Cheia – retur. La categoria seniori s-a impus Alexandru Braico, de la Delma Medgidia, primul ploiestean sosit fiind Vlad Dinu, de la Conpet-Emmedue Sport Ploiesti, pe locul 5. La juniori a castigat tot Zoltan Sipos.
Cea mai dificila etapa a fost cea din ultima zi, care s-a desfasurat pe un traseu realizat in premiera, care a traversat Dealul Verde, aflat intre Slanic Prahova si Teisani, zona de catarare, pe panta de aproape 12%. Din cauza dificultatii urcarii, unii ciclisti au preferat sa mearga pe langa bicicleta. Seniorii au parcurs traseul de trei ori (111 km), invingator fiind Serghei Tvetcov, de la Delma Medgidia. Juniorii au parcurs o singura data traseul (37 km), castigator fiind Zoltan Sipos.
Dupa cele trei etape ale concursului, primii trei seniori au fost Serghei Tvetcov, Ievghen Nikolenko si Alexandru Braico, toti trei de la Delma Medgidia, antrenati de catre fostul mare ciclist Mircea Romascanu.
In clasamentul seniorilor, cel mai bine situat ploiestean a fost Vlad Dinu, care a participat la ultimele doua etape, clasat pe locul 8. Totodata, colegii sai de la Conpet-Emmedue Sport Ploiesti, Dan Rosioru si Liviu Petre, au sosit pe locurile 10, respectiv 11. Pentru cei trei ciclisti care participa la intreceri de mountain-bike, Cupa Valea Teleajenului a reprezentat o pregatire pentru Maratonul Muntii Ciucului, competitie de anvergura care se va desfasura la finalul saptamanii.
In ierarhia juniorilor, Zoltan Sipos nu a avut nicio problema in a se impune, castigand toate cele trei etape, acesta fiind urmat de catre Ionut Sdraila si Ionel Presmereanu (Torpedo Zarnesti).
In urma accidentului suferit de Valentin Plesea, nevoit sa se retraga, cel mai bine clasat ploiestean de la Petrolul a fost Stefan Buzias, pe locul 9, urmat de colegii sai Ion Branzea (locul 10), Alexandru Baldovin (locul 11), Marius Tudorancea (locul 12). Cosmin Isdraila, un alt sportiv de la CS Petrolul, s-a clasat pe locul 17. De mentionat ca Tudorancea si Isdraila nu fac parte din echipa ploiesteana decat de doua luni.
Petre APOSTOL